Aarhus Lufthavn A/S

Stabrandvej 24

8560 Kolind

Dato             16. maj 2006

J nr.             236-8

  

 

 

 

Kære Ole Paaske og Brian Korsgaard

 

I har i brev af 27. marts 2006 skrevet til mig om Statens Luftfartsvæsens forvaltningsskik i forbindelse med behandling af sager involverende Aarhus Lufthavn A/S. Brevet er endvidere blevet fulgt op med et brev af 4. maj 2006.

 

./.

 
Ministeriet har modtaget vedlagte notat af 9. maj 2006 fra Statens Luftfartsvæsen om lufthavnstakster for benyttelse af Aarhus Lufthavn m.m. , som jeg først og fremmest vil henvise til. Jeg vil dog gerne knytte nogle enkelte mere principielle kommentarer til nogle af de forhold, I nævner i jeres brev.

 

Det fremgår af § 71 i luftfartsloven, at transport- og energiministeren kan fastsætte regler om betaling for benyttelse af en offentlig flyveplads. Kompetencen til at godkende lufthavnenes takstregulativer er delegeret til Statens Luftfartsvæsen, som jeg har tillid til varetager denne opgave på både seriøs og kompetent vis.

 

I jeres brev af 27. marts 2006 nævner I blandt andet Ryanairs rabatordning. Som jeg gjorde opmærksom på i mit brev af 1. maj 2006 har vi ikke planer om at ændre på lufthavnenes muligheder for at give lovlige rabatter.

 

Det vil således fortsat være lovligt at give rabatter, som er i overensstemmelse med EU Kommissionens retningslinjer på området og i øvrigt er godkendt i henhold til luftfartsloven.

 

Hvis en lufthavn vælger at give en lovlig rabat, skal denne rabat kunne finansieres af lufthavnens overskud fra eksempelvis de kommercielle aktiviteter så som tax-free salg og udlejning af lokaler. Det er afgørende, at rabat til ét luftfartsselskab ikke finansieres af de andre luftfartsselskaber.

 

En lufthavn kan lovligt opkræve en lavere lufthavnsafgift fra et flyselskab, hvis det kan dokumenteres, at det er billigere at betjene dette selskab fordi de ikke får de samme serviceydelser. Andre flyselskaber skal dog også have mulighed for at vælge at undlade at købe disse serviceydelser.

 

Idet jeg henviser til vedlagte notat, har jeg bedt Statens Luftfartsvæsen om snarest at invitere Aarhus Lufthavn A/S til et møde med henblik på drøftelse af hvorvidt ansøgningen om en security-afgift skal afgøres på det eksisterende grundlag eller lufthavnen ønsker at fremkomme med yderligere oplysninger.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen