Besvarelse af spørg smål nr. 95 (SUU Alm. del), som
Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund-
hedsministeren den 16. november 2005
Spørgsmål 95:
"Er ministeren enig med International Food Science Centre i, jf. alm.del
bilag 67, at der er behov for en skærpet bevidsthed om inddragelsen af
omega-3 fedtsyre i kosten, og indgår omega-3 fedtsyrer i kostanbefalinger-
ne fra bl.a. Sundhedsstyrelsen, diætister m.fl.?
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet bedt om et bidrag fra mini-
steren for familie- og forbrugeranliggender.
Ministeren for familie- og forbrugeranliggender har bedt Danmarks Fødev a-
reforskning (DFVF) og Fødevarestyrelsen om at kommentere ovennæv nte
henvendelse. Jeg skal derfor henvise til følgende udtalelse fra DFVF vedr ø-
rende fedt og fedtkvalitet i den danske kost:
Som udgangspunkt har bestræbelserne i de seneste mange år gået på at
nedbringe fedtindholdet i den danske befolknings kost. De fleste menne-
sker ved i dag, at hvis man vil spise sundt, er det en god ide kun at spise
fede madvarer i begrænset omfang. Denne viden afspejler sig i resultaterne
fra den seneste undersøgelse af danskernes kost1. Fedtet i den danske
gennemsnitskost er faldet betydeligt og udgør nu 35% af energien mod
44% og 39% i henholdsvis 1985 og 1995. Det går således i den rigtige ret-
ning, om end der stadig er et stykke vej til de 30%, som er det anbefalede
gennemsnitsniveau2. De Nordiske Næringsstofanbefalinger er retningslinier
for sammensætning af en kost, som kan danne basis for et godt helbred ,
og i forbindelse med udarbejdelse af disse har man gennemgået den vi-
denskabelige litteratur om fedtstoffernes indflydelse på helbredet. Næring s-
stofanbefalingerne danner grundlaget for myndigheders og ernæringsopl y-
seres informationer om sund kost.
Imidlertid drejer det sig ikke kun om mængden af fedt, men også om kvali-
teten af det fedt, vi spiser. Her tænkes på den ernæringsmæssige kvalitet,
dvs. sammensætningen af fedtet opdelt i mættede og umættede fedtsyrer.
Det mættede fedt bør ifølge næringsstofanbefalinger kun udgøre 10% af
energien, men ifølge den seneste kostundersøgelse kommer ca. 16% fra
1
Danskernes kostvaner 2000-2002. Hovedresultater. Danmarks Fødevareforskning, 2005.
2
Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Dato:
Kontor:
5.s.kt.
J.nr.:
2005-1421-85
Sagsbeh.:
SHH
Fil-navn:
spørgsmål/spm 95 omega 3