Dato:            5. oktober 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2003-1202-16

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 563 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 13. september 2006

 

Spørgsmål 563:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29/6-06 fra Villy Frølund Thomsen, København vedrørende behandling af parkinson, jf. alm. del - bilag 593".

 

Svar:

Jeg har modtaget flere henvendelser fra Villy Frølund Thomsen om kirurgisk behandling af parkinsonpatienter.

 

I den foreliggende henvendelse af 29. juni 2006 og den medsendte kommentar giver Villy Frølund Thomsen udtryk for, at parkinsonpatienter forholdes muligheden for at få en Deep Brain Stimulation operation (DBS) og opfordrer til nedsættelse af en uvildig arbejdsgruppe, der skal afdække operationsbehovet.

 

DBS er en behandling, hvor der indopereres elektroder i hjernen, hvorfra der sker elektrostimulation. Parkinsons sygdom behandles i overvejende grad medicinsk, men i svære tilfælde kan tilbydes DBS.

 

Som begrundelse refererer Villy Frølund Thomsen til to artikler i bladet ParkinsonNyt fra marts 2006, der angiver status på området for operation af parkinsonpatienter, og som Villy Frølund Thomsen hævder viser fejl og mangler i operationstilbuddet.

 

Jeg har senest kommenteret Villy Frølund Thomsens opfattelse af tilbuddet om kirurgisk behandling til parkinsonpatienter i mit svar af 6. februar 2006 til sundhedsudvalget på spørgsmål nr. 228.

 

Det fremgår af min besvarelse, at det er den sundhedsfaglige vurdering, at kapaciteten på Århus Kommunehospital og Bispebjerg Hospital, der er de to steder, hvor behandlingen tilbydes, er tilstrækkelig. Der er dog enighed om, at flere parkinsonpatienter kunne have gavn af DBS, hvorfor kendskabet til muligheden for operation er forsøgt udbredt ad flere kanaler, bl.a. i lægefaglige selskaber, med en artikelserie i Ugeskrift for Læger, via patientforeninger og ved et indlæg på TV i Lægens Bord.

 

Dette understøttes af de artikler fra ParkinsonNyt, som Villy Frølund Thomsen refererer til i sin henvendelse. Af artiklerne fremgår det bl.a., at operationerne giver overvejende gode resultater, og at man på Bispebjerg Hospital har ledig kapacitet til at udføre flere operationer. Det fremgår endvidere, at der i foråret 2006 er afholdt informationsmøde for fagfolk og parkinsonpatienter for at oplyse interesserede om muligheden for operation og på den måde øge antallet af henviste.

 

Efter min vurdering underbygger artiklerne, at sygehusvæsenet har en positiv indstilling til operation af patientgruppen og gør en aktiv indsats for at øge kendskabet til operationen og antallet af henvisninger.

 

Der er efter min opfattelse intet nyt i Villy Frølund Thomsens henvendelse af 29. juni 2006 i forhold til tidligere og dermed intet, som kan begrunde behovet for nedsættelse af en uvildig arbejdsgruppe om emnet.

Â