Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-12180-51

Sagsbeh.:   BRA

Fil-navn:       S533.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 533 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 25. august 2006

 

Spørgsmål 533:

"Ministeren bedes oplyse, hvad den økonomiske udgift vil være ved at indføre mulighed for, at borgerne elektronisk kan tilmelde sig et obduktionsregister."

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet følgende besvarelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

Tilmeldinger alene med digital signatur

 

Det vil efter al sandsynlighed være muligt at etablere et elektronisk obduktionsregister i den mest enkle udgave for en anslået

 

etableringsudgift på 225 – 250.000 kr., og en

 

årlig driftsudgift på anslået 25 - 30.000 kr.

 

Følgende forudsætninger vil i dette tilfælde gøre sig gældende:

 

 

 

 

 

Vælges denne billigste og enkleste løsning, vil langt det meste foregå elektronisk, og der vil kun skulle bruges et minimum af arbejdskraft – nemlig i forbindelse med fejl i tilmeldinger samt i situationer med dødsfald, hvor hospitalsafdelinger kontakter Rigshospitalet for at få afklaret, om og hvordan en afdød er registreret i obduktionsregistret.

 

Derimod vil forudsætningen om at kun personer med digital signatur kan tilmelde sig betyde, at personer, der ikke har en digital signatur - såvel som personer, der ikke benytter internettet – vil være afskåret fra at tilmelde sig et obduktionsregister.

 

Tilmeldinger med – og uden – digital signatur

 

En udvidet udgave omfatter et obduktionsregister – hvor det ikke kun er personer med digital signatur – men hvor man også elektronisk vil kunne tilmelde sig registret uden digital signatur – samt evt. med tilmeldingskort i papirudgave. Derved er ingen afskåret fra at kunne tilmelde sig, hvis de ønsker det. Men tilmeldinger uden digital signatur vil kunne misbruges (nogle kunne finde på at tilmelde andre personer end dem selv), hvorfor det vil være relevant, at der ved tilmelding uden digital signatur skal udsendes bekræftelsesbreve fra registret til samtlige nytilmeldte samt til alle, der ændrer deres tilmeldinger.

 

Det er vanskeligt at sige, hvor mange tilmeldinger der vil komme i et nyt obduktionsregister, da det bl.a. afhænger af, i hvilket omfang der skabes opmærksomhed om muligheden for at tilmelde sig. Hvis registret kommer til at omfatte fx 20.000 nye tilmeldinger om året, vil der alene i udgifter til porto, papir og konvolutter være tale om ekstra udgifter på omkring 150.000 kr. årligt. Herudover vil der skulle stilles arbejdskraft og lokaler til rådighed.

 

En udvidet udgave vil kunne etableres for under eller omkring 300.000 kr. Derimod må der påregnes flere midler til årlig drift, afhængig af evt. opmærksomhedsskabende tiltag (oplysningskampagne) samt portoudgifter m.v. svarende til antal nytilmeldte.

 

Sammenfattende er der således tale om to muligheder for oprettelse af et obduktionsregister. Den ene mulighed – med digital signatur alene - vil i første omgang udelukke de 80-90 % af befolkningen, som ikke har en digital signatur. De kan ikke tilmelde sig registret, eller de må anskaffe sig en digital signatur for at kunne tilmelde sig. Den anden mulighed vil ligne organdonorregistret med tilmeldingsmulighed også for personer uden digital signatur, men hvor der derfor må forudses en betragtelig ekstraudgift til porto, papir og konvolutter, afhængig af antal tilmeldte.

 

I tilfælde af at befolkningen skal gøres opmærksom på det nye register, skal der afsættes midler hertil – samtidigt med at der, med mere opmærksomhed, må forventes flere tilmeldinger og dermed flere portoudgifter m.v. for tilmeldinger foretaget uden digital signatur.

Â