Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-12140-214

Sagsbeh.:   SEB

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 520 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. august 2006

 

Spørgsmål 520:

"Ministeren bedes oplyse, hvornår en behandlingsgaranti på to måneder for psykisk syge kan træde i kraft, og hvornår ministeren forventer, at den kan være implementeret, herunder hvorledes afviklingen af de eksisterende ventelister vil kunne finde sted."

 

Svar:

Jeg vil indledningsvist understrege, at regeringen ikke har udstedt en behandlingsgaranti for hverken somatiske eller psykiatriske patienter. Jeg har imidlertid noteret mig, at reglerne om det udvidede fri sygehusvalg indimellem omtales som sådan.

 

Det udvidede fri sygehusvalg på det somatiske område indebærer, at patienterne får adgang til at søge behandling på en privat klinik eller et privat sygehus, som har en aftale herom med amterne, - fremover regionsrådene, hvis det offentlige ikke kan behandle indenfor for tiden 2 måneder. Som Folketingets Sundhedsudvalg er orienteret om, fremsætter regeringen ved folketingsårets start et forslag om at nedsætte denne frist til 1 måned.

 

Patienter, der lider af en psykiatrisk lidelse, skal i videst mulig omfang ligestilles med patienter med somatiske sygdomme. Og regeringen ønsker, at psykiatriske patienters mulighed for hurtigere behandling skal udbygges og at ventetiderne til f.eks. børne- og ungdomspsykiatrien nedbringes. Vi er derfor i gang med at undersøge mulighederne for at udvide psykiatriske patienters rettigheder ved længerevarende ventetider.

 

I forbindelse med de igangværende forhandlinger om en psykiatriaftale drøftes aktuelt mulighederne for indførelse af en evt. udvidet behandlingsret på det psykiatriske område.