Dato:            12. september 2006

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1421-

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 519 amning

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 519 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. august 2006

 

Spørgsmål 519:

"Kan ministeren bekræfte rigtigheden i, at producenter af produkter indenfor modermælkserstatning ifølge aftale med WHO ikke må informere om disse til privatpersoner, da dette ses som reklame, og at information derved kun kan indhentes gennem fagfolk som sundhedsplejersker? I bekræftende fald bedes ministeren redegøre for hvordan aftalen sikrer, at den information, som videregives af fagfolkene er objektiv?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

 

”Regulering af modermælkserstatninger, herunder markedsføring, hører ind under Familie- og Forbrugerministerens myndighedsområde. Sundhedsstyrelsen har derfor indhentet bidrag til udtalelsen fra Fødevarestyrelsen.

 

Fødevarestyrelsen har oplyst at:

 

Det er korrekt, at en lang række lande verden over har tilsluttet sig WHO’s codex for markedsføring af modermælkserstatning mv. (The international code of marketing of breastmilk substitutes). WHO’s retningslinier m.h.t. forbud mod reklamering af modermælkserstatninger er implementeret i EU lovgivningen og er indeholdt i gældende regler, §27-30 i bekendtgørelse nr. 202 af 17/3 1997 om modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til spædbørn og smÃ¥børn, med senere ændringer.

 

WHO codex omtaler sundhedspersonalets ansvarlighed, jf. artikel 6 og 7, samt artikel 4.2 som omhandler informations- og uddannelsesmateriale. Den saglige information af sundhedspersonale forstÃ¥s ikke som markedsføring i sig selv.

 

Sundhedsstyrelsen kan supplerende bemærke at:

 

Baggrunden for begrænsningen af markedsføring af modermælkserstatning er, at modermælk er den optimale ernæring for spædbørn. Det er videnskabeligt dokumenteret, at der er sundhedsmæssige gevinster ved, at barnet ammes frem for, at det får modermælkserstatning – der henvises til besvarelsen af spørgsmålene 470-475 fra Sundhedsudvalget.

 

Sundhedspersonale er ifølge lovgivningen forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed.

 

Sundhedsstyrelsen rådgiver sundhedspersonale, herunder i form af publikationer, som er baseret på den videnskabelige dokumentation på området. Til sundhedspersonale udgives ”Håndbog i vellykket amning” og ”Anbefalinger for spædbarnets ernæring”.

 

Sundhedsstyrelsen udgiver også publikationer til brug for gravide og forældre, herunder har Sundhedsstyrelsen udarbejdet tre publikationer: ”Barn i vente”, ”Sunde børn” og ”Mad til spædbørn og småbørn”.

 

I publikationerne oplyses om såvel amning som modermælkserstatning. Publikationerne opdateres regelmæssigt i henhold til ny viden.

 

For at holde sig løbende orienteret har Sundhedsstyrelsen oprettet et fagligt kontaktudvalg (Kontaktgruppen for spædbarnsernæring) med repræsentation af Fødevarestyrelsen, Dansk Pædiatrisk Selskab, Danmarks Fødevareforskning og andre eksperter med teoretisk og praktisk erfaring med spædbarnsernæring, som mødes 2-4 gange årligt.