Dato:            25. oktober 2006

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1431-239

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 512 bjæverskov

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 512 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 11. august 2006

 

Spørgsmål:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. juli 2006 fra Blå Kors Danmark, jr. SUU alm.del – bilag 648."

 

Svar:

Blå Kors Danmark udtrykker i sin henvendelse af 3. juli 2006 til bl.a. Sundhedsudvalget bekymring for, om det ene af Blå Danmarks behandlingshjem, Bjæverskov, har økonomi til at kunne eksistere efter den 1. januar 2007, hvor kommunerne overtager alkoholbehandlingen fra amterne. Blå Kors Danmark mener, at der er risiko for, at kommunerne ikke er klar til at visitere personer med et massivt alkoholmisbrug i et intensivt behandlingsforløb – dels på grund af budgetmæssig uafklarethed og dels på grund af manglende viden om, at en gruppe på 10 pct. af de alkoholafhængige har brug for døgnbehandlingstilbud. Blå Kors Danmark anser risikoen for, at kommunerne stort set kun vil benytte ambulante tilbud, for meget stor.

 

Jeg kan hertil oplyse, at satspuljepartiernes ordførere netop har truffet beslutning om fordeling af fripladsmidlerne til alkoholbehandling for 2007. Det er besluttet at Blå Kors Behandlingshjem Bjæverskov i 2007 - ligesom i 2006 - skal have et tilskud på 4,5 mio. kr. Tilskuddet svarer til ca. halvdelen af behandlingshjemmets budget for 2007. Endvidere har ministeriet fået oplyst fra behandlingshjemmet, at man har en opsparing på godt 1 mio. kr. fra fripladsmidlerne for 2006. Denne opsparing vil behandlingshjemmet kunne overføre til 2007. Efter min opfattelse bør behandlingshjemmet med dette tilskud og opsparingen fra 2006 samt anviste klienter fra kommunerne kunne fortsætte i 2007.

 

Med hensyn til kommunernes forventede aktiviteter, skal jeg gøre opmærksom på, at kommunerne i 2007 vil få overført et beløb fra amterne, som svarer til, hvad amterne årligt anvender til såvel ambulant alkoholbehandling som til dag- og døgnbehandling.

 

Herudover er der afsat 29 mio. kr. i 2007 og 30 mio. kr. i 2008 fra satspuljen til kommunerne som følge af indførelsen af behandlingsgarantien på 14 dage til alkoholbehandling. Midlerne er afsat til dag- og døgnbehandling for de svageste alkoholmisbrugere, som har brug for et mere intensivt behandlingsforløb. Behandlingsgarantien på 14 dage gælder også til døgnbehandling, hvis alkoholmisbrugeren er visiteret til døgnbehandling.

Med henvisning til ovenstående er det min forventning, at kommunerne også vil tilbyde alkoholbehandling på private dag- og døgnbehandlingshjem, når kommunerne overtager alkoholbehandlingen i 2007.