Dato:            13. september 2006

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1444-139

Sagsbeh.:   HM

Fil-navn:       smit/havkolera/svarspm510

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 510 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 11. august 2006

 

Spørgsmål 510:

"Vil ministeren med henvisning til artiklen i BT den 9. august 2006 ”Fritidsfisker død af havkolera” redegøre for embedslægens indberetningspligt ved tilfælde af havkolera, herunder hvor hurtigt indberetning kan forventes."

 

Svar:

Infektion med ”havbakterier” er ikke anmeldelsespligtig i dag. Sundhedsstyrelsen overvejer aktuelt sammen med Statens Serum Institut om en form for meldepligt af sygdomstilfælde forårsaget af  ”havbakterier” i fremtiden vil være relevant, og hvordan det eventuelt bedst kan ske.

 

Sundhedsstyrelsen er dog af den opfattelse, at varslinger om en risiko for høj koncentration i havvand af ”havbakterier” ikke skal basere sig på meldepligt af sygdomstilfælde hos mennesker, idet disse vil forekomme meget sporadisk, og der kan gå uger til et undersøgelsesresultat foreligger.

 

Om det aktuelle sygdomstilfælde oplyser Sundhedsstyrelsen, at embedslægerne umiddelbart efter at have fået kendskab til tilfældet informerede Sundhedsstyrelsen, som samme dag udsendte en pressemeddelelse, skrevet i samarbejde med Miljøstyrelsen.

 

Jeg vedlægger en kopi af pressemeddelelsen.

 

Sundhedsstyrelsen rådgiver Miljøstyrelsen og andre relevante myndigheder om de sundhedsmæssige aspekter ved infektion med havbakterier, og Sundhedsstyrelsen har oplyst, at styrelsens erfaringer fra den aktuelle situation vil blive inddraget i det arbejde om den fremtidige varsling, der forestås af Miljømyndighederne. 

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.Â