Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-12145-44

                      2006-12145-49

Sagsbeh.:   LCH

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 496 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. juli 2006

 

Spørgsmål 496:

"Ministeren bedes oplyse hvilke bevæggrunde, han mener, at de amter, der har valgt ikke at søge midler fra puljen på 16,5 mio. kr. til behandling af spiseforstyrrede, har haft, herunder oplyse, om der findes amter, hvor der ingen spiseforstyrrede piger er, som kunne have haft brug for behandlingen"

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at Roskilde Amt har informeret Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, at amtet ikke har patienter på venteliste til døgnbehandling for spiseforstyrrelser og derfor ikke aktuelt har behov for at søge midler fra incitamentspuljen. Amtet vil vende tilbage med en ansøgning, såfremt behovet skulle opstå i fremtiden.

 

Nordjyllands Amt har overfor ministeriet oplyst, at amtet ikke ønsker at søge midler fra puljen, idet det ikke er muligt ud fra det foreliggende grundlag at vurdere kvaliteten af de private behandlingstilbud og dermed stå inde for at viderevisitere patienter til et privat behandlingstilbud.

 

Jeg har ikke kendskab til de øvrige amters bevæggrunde for ikke at søge midler fra puljen.

 

Jeg kan oplyse, at jeg har haft en forventning om, at amter, der ikke har tilstrækkelig behandlingskapacitet i eget regi til at behandle patienter med spiseforstyrrelser, ville søge midler puljen.

 

. / .


På baggrund af henvendelsen fra Nordjyllands Amt har ministeriet imidlertid den 21. august 2006 sendt et brev til alle amter og H:S. Det fremgår af brevet, at det er en betingelse for, at amtet kan indgå en aftale med et privat behandlingssted, at stedet har anmeldt en virksomhedsansvarlig læge til Sundhedsstyrelsen. Den pågældende virksomhedsansvarlige læge er forpligtet til at påse, at den sundhedsfaglige virksomhed, der udøves på klinikken eller sygehuset, udføres i overensstemmelse med god faglig praksis og med de pligter, der i øvrigt er fastsat i sundhedslovgivningen. Med dette brev håber jeg, at en eventuel usikkerhed hos nogle amter vedrørende amternes ansvar for den faglige virksomhed er fjernet. Jeg vedlægger en kopi af brevet til udvalgets orientering.          

 

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt der findes amter, hvor der ingen spiseforstyrrede piger er, som kunne have haft brug for behandlingen, kan jeg oplyse, at der ifølge Sundhedsstyrelsens seneste statusnotat om udviklingen i den børne- og ungdomspsykiatriske virksomhed blev henvist 1.349 patienter til behandling for en spiseforstyrrelse i 2005. De 1.349 patienter var fordelt på samtlige amter/H:S.