Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1453-11

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 481 calcium

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 481 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. juni 2006

 

Spørgsmål 481:

"Ministeren bedes indhente Sundhedsstyrelsens kommentar til undersøgelsen af calciumkarbonater offentliggjort i The Lancet, 2005 maj 7-13, og hvoraf det fremgår, at calciumkarbonat ingen effekt har i forhold til at behandle og forebygge knogleskørhed. "

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udtalelse fra Sundhedsstyrelsen:

 

”Sundhedsstyrelsens kommentar fremgår af det følgende, hvor betegnelsen osteoporose benyttes i samme betydning som knogleskørhed.

 

Indledningsvist skal Sundhedsstyrelsen præcisere, at det ikke fremgår af undersøgelsen, der er offentliggjort i The Lancet1, at calciumcarbonat ingen effekt har i forhold til at behandle og forebygge knogleskørhed.

 

Den pågældende undersøgelse viser, at der hos osteoporosepatienter, der allerede havde haft en fraktur, inden for den givne behandlingsperiode ikke var signifikant forskel i antallet af nye tilfælde af knoglefraktur mellem fire forskellige grupper, der modtog henholdsvis:

1. 1000 mg calcium per dag

2. Vitamin D3 800IU per dag

3. Vitamin D3 og calcium

4. Placebo

 

På grundlag af undersøgelsens resultater og diskussionen udtaler man i artiklen, at “Our trial indicates that routine supplementation with calcium and vitamin D3, either alone or in combination, is not effective in the prevention of further fractures in people who have had a recent low-trauma fracture”.

 

Sundhedsstyrelsen kan således oplyse, at undersøgelsen vedrører forebyggelse af det næste brud hos patienter med tidligere lavenergibrud på grund af osteoporose. Disse patienter behandles i Danmark sædvanligvis med specifikke lægemidler mod osteoporose  kombineret med D-vitamin og calcium.

 

Sundhedsstyrelsen kan supplerende oplyse, at oplysninger om medikamentel behandling af osteoporose bl.a. kan findes på Institut for Rationel Farmako-terapis hjemmeside www.irf.dk.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Note:

1 The Lancet. Vol 365, May 7, 2005. Oral vitamin D3 and calcium for secondary prevention of low-trauma fractures in elderly people (Randomised Evaluation of Calcium Or vitamin D, RECORD): a randomised placebo-controlled trial.