Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1421-91

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 474 amning

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 474 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 27. juni 2006

 

Spørgsmål 474:

"Kan ministeren bekræfte, at Videncenter for Amning har fået indført ”Det Spædbarnsvenlige Initiativ” på mange offentlige sygehuse i Danmark, og at forældre trods udtalt ønske herom oplever, at deres nyfødte ikke får modermælkserstatning? Hvordan stiller ministeren sig til, at forældrenes indflydelse sættes ud af kraft i forhold til barnets ernæring? Såfremt ministeren ikke er positiv over for sådanne tiltag, bedes ministeren redegøre for, hvordan han agter at ændre denne praksis?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til. Jeg har noteret mig, at Sundhedsstyrelsen har taget til efterretning, at nogle kvinder har følt, at deres ønsker ikke er blevet imødekommet på visse spædbarnsvenlige sygehuse og har følt sig presset til at amme, og at denne problematik vil indgå i styrelsens fremtidige arbejde på området:

 

”Det Spædbarnsvenlige Initiativ (Baby-Friendly Hospital Initiative) blev introduceret af WHO og UNICEF i 1991. Initiativet angiver 10 skridt til vellykket amning, et kvalitetsudviklingsprogram, der giver optimal mulighed for fødestederne for at støtte op om amning. Danmark har tilsluttet sig det Spædbarnsvenlige Initiativ, og Ammekomiteen (nu Videncenter for amning) blev dannet i 1992 med det formål at implementere programmet i det danske sundhedsvæsen. Ammekomiteen/Videncenter for amning er siden 1996 finansieret af sundhedsmyndighederne.

 

Ti sygehuse er p.t. godkendte som spædbørnsvenlige sygehuse. Det skal bemærkes, at Videncenter for amning er en rådgivende institution og som sådan ikke har mulighed for at indføre ”Det spædbarnsvenlige Initiativ” på sygehusene. Ønsket om og initiativet til at blive godkendt udgår således fra sygehusene selv.

 

Et af målene med det Spædbarnsvenlige Initiativ er, at kvinder får mulighed for at amme, så længe familien trives med det – og at ingen ammer, fordi de føler sig presset til det. Der lægges vægt på, at kvinder skal have mulighed for at amme, hvis de har lyst. Omsorgen skal tage udgangspunkt i den enkelte families aktuelle situation, uanset om kvinden ammer eller ej – og skal samtidig være i overensstemmelse med den nyeste dokumenteret viden. Det er således centralt i ”Det spædbarnsvenlige Initiativ”, at forældrenes ønsker bliver hørt og imødekommet.

 

Hvis nogle forældre har følt, som angivet i spørgsmålet, at deres ønsker ikke har været imødekommet, skal det understreges, at det i givet fald ikke er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger og intentionerne bag det Spædbarnsvenlige Initiativ. Den aktuelle debat, bl.a. foranlediget af flaskebarn.dk, hvor nogle kvinder tilkendegiver, at de føler sig presset til at amme, er relevant og vigtig at tage og vil indgå Sundhedsstyrelsens fremtidige arbejde.”