Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1421-91

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 472 amning

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 472 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 27. juni 2006

 

Spørgsmål 472:

"Af Sundhedsstyrelsens publikation ”Håndbog i vellykket amning” fremgår det, at sundhedspersonalet rådgiver om amning gennem en opdateret viden på området. Hvordan sikres, at sundhedspersonalet modtager ny viden og kombinerer denne med viden om ernæringsmæssige alternativer, så der gives en professionel og nuanceret vejledning i henhold til moderens og barnets situation?”

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

 

”Udover ”Håndbog i vellykket amning” udgiver Sundhedsstyrelsen ”Anbefalinger for spædbarnets ernæring – Vejledning til sundhedspersonale”, som er udkommet i en ny udgave i 2005 efter en grundig revision. Vedrørende spædbarnets kost i de første 6 levemåneder rummer disse nye anbefalinger et kapitel om amning og et kapitel om modermælkserstatning.

 

Sundhedsstyrelsens holdning fremgår af styrelsens anbefaling af 26. august 2002 om fuld amning i 6 måneder, som blev sendt ud til de relevante faggrupper og institutioner: ”Det handler ikke om amning for enhver pris, og det er under alle omstændigheder vigtigt, at sundhedspersonalet støtter moderen i hendes måde at ernære sit barn på.”

 

Dette uddybes i ”Håndbog i vellykket amning”, hvor der bl.a. anføres ”Det er afgørende, at vejledningen tilbydes på morens og barnets præmisser” (side 18) og ”Alle mødre og familier har krav på individuel omsorg” (side 21). Det understreges, at kvinden skal tilbydes den relevante information, ”så hun kan træffe sit valg på et informeret grundlag. Samtidig må hun ikke føle sig presset, idet det er kvindens og familiens valg, om barnet skal ammes. Sundhedspersonalet skal være opmærksom på risikoen for, at vejledningen om amningens fordele kan få kvinden til at føle sig skyldig, hvis hun fravælger amning.” (side 61).

 

Publikationerne kan downloades fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller rekvireres hos Komiteen for Sundhedsoplysning.

 

Sundhedsstyrelsen har gennem cirkulærer og vejledninger vedrørende de involverede professioner beskrevet krav til, at den enkelte sundhedsprofessionelle er forpligtet til at holde sin faglige viden à jour og følge med udviklingen. De enkelte sygehus- og afdelingsledelser har pligt til at implementere ny viden og fx udarbejde lokale kliniske retningslinier. 

 

Til brug for forældre har Sundhedsstyrelsen udarbejdet to publikationer: ”Sunde børn” og ”Mad til spædbørn og småbørn”. I begge publikationer beskrives også ernæring med modermælkserstatninger. I ”Sunde børn” står bl.a. ”Undertiden giver det så store problemer at få amningen til at fungere, at det er bedst at undlade amning” (side 31).”