Dato:            27. juli 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-16612-39

Sagsbeh.:   KFC

Fil-navn:       Endelig besvarelse spm. 461


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 461 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. juni 2006

 

Spørgsmål 461:

"Er der overvejelser om etablering af en offentlig dansk stamcellebank eller en fælles skandinavisk stamcellebank for stamceller fra navlestrengen?”

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen.

 

Sundhedsstyrelsen har indledningsvis påpeget, at styrelsen ved sin udtalelse har forudsat, at Sundhedsudvalget anmoder om at få oplyst, om der pågår overvejelser om etablering af en stamcellebank til brug for opbevaring af navlesnorsportioner, som skal indgå i den fælles internationale pulje og det tilknyttede anerkendte søgesystem, og som skal kunne bruges af andre end donor selv.

 

Sundhedsstyrelsen har herefter oplyst, at skandinaviske fagkredse igennem flere år har drøftet mulighederne for en fælles opgaveløsning på dette område. 

 

Der har bl.a. – ifølge styrelsens oplysninger – i de seneste uger været drøftelser om mulighederne for at etablere et samarbejde omkring navlesnorsbanking mellem repræsentanter for Rigshospitalets børneafdeling og blodbank og navlesnorsbanken i Helsinki i Finland. Drøftelserne har efter det for Sundhedsstyrelsen oplyste ført til en beslutning om i samarbejde at gennemføre et såkaldt feasibility-studie, dvs. en praktisk afprøvning af, om der vil kunne etableres en velfungerende fælles ordning. Studiet vil bl.a. indeholde en kortlægning af de økonomiske aspekter af en sådan fælles opgaveløsning set i forhold til etablering af en selvstændig dansk navlesnorsbank.   

 

Det nævnte feasibility-studie forventes tilendebragt i efteråret 2006 eller i foråret 2007. 

 

Sundhedsstyrelsen har endvidere oplyst, at den private stamcellebank CopyGene A/S, som opbevarer navlesnorsportioner til evt. brug for donor selv, i 2005 rettede henvendelse til Sundhedsstyrelsen med et forslag om en flerstrenget forsøgsmodel for offentligt-privat samarbejde omkring navlesnorsbanking. Sundhedsstyrelsen fandt imidlertid ikke grundlag for at anbefale, at den foreslåede forsøgsmodel blev iværksat.   

 

CopyGene A/S har efterfølgende fremsat et forslag om en ny forsøgsmodel, som fortsat er under overvejelse i Sundhedsstyrelsen.