Dato:            4. august 2006

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1445-34

Sagsbeh.:   HM

Fil-navn:       vacc/pneumokok/svarspm453

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 453 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. juni 2006

 

Spørgsmål 453:

"Kan ministeren bekræfte, at det ved den tidligere vurdering i Danmark i 2001, om den 7-valente pneumokokvaccine skulle indføres i børnevaccinationsudvalget, alene var anerkendt, at man benyttede fire doser til vaccination? Er ministeren enig i, at udgifterne til indførelsen af pneumokokvaccinen vil være reduceret i betydeligt omfang ved benyttelse af 3-dose vaccination?"

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at vaccinationsudvalget har diskuteret den 7-valente pneumokokvaccine i 2001, da vaccinen blev indregistreret i Danmark. Vaccinationsudvalget mente ikke, at vaccinen skulle indføres i det danske børnevaccinationsprogram som et gratis tilbud på daværende tidspunkt. Begrundelsen var, at vaccinen var meget dyr (ca. 500 kr. pr. dosis, ekskl. moms), og at nye 9- og 11-valente pneumokokvacciner med en bredere beskyttelsesgrad forventedes inden for de kommende år. Desuden tydede undersøgelser på, at udbredt vaccination kunne ændre fordelingen af undertyper, hvilket kunne reducere effekten af vaccinen. Det blev derfor foreslået, at vaccinen først og fremmest blev anvendt til børn under 2 år med særlig risiko, og at man revurderede situationen efter nogle år. Forholdene er beskrevet i EPI-NYT 11/2001.

 

Den 7-valente pneumokokvaccine har således været brugt i Danmark siden 2001 til børn i særlig risiko for at udvikle alvorlig sygdom. Dansk Pædiatrisk Selskab har udarbejdet detaljerede retningslinier for anvendelsen.

 

Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at vaccinen nu foreligger i et 3-dosis regime mod tidligere et 4-dosis regime, og at vaccinationsserien er blevet tilsvarende billigere.

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse og vedlægger det omhandlede nummer af EPI-NYT.