Dato:            4. august 2006

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1445-34

Sagsbeh.:   HM

Fil-navn:       vacc/pneumokok/svarspm447

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 447 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. juni 2006

 

Spørgsmål 447:

"Kan ministeren bekræfte, at Sundhedsstyrelsen ikke har sat emnet om indførelse af pneumokokvaccine på dagsordenen for det kommende møde i Vaccinationsudvalget under Sundhedsstyrelsen, selv om flere uafhængige eksperter har anmodet Sundhedsstyrelsen herom? I bekræftende fald bedes oplyst begrundelsen herfor."

 

Svar:

Jeg har af Sundhedsstyrelsen fået oplyst, at Sundhedsstyrelsen allerede har reageret på henvendelser fra eksperter og oplysninger om, at den 7-valente pneumokokvaccine er indført i børnevaccinationsprogrammet i Norge, UK og Holland. Den 22. februar 2006 bad Sundhedsstyrelsen således Statens Serum Institut om et notat med argumenter for og imod indførelse af pneumokokvaccine i børnevaccinationsprogrammet med henblik på at tage emnet op i vaccinationsudvalget.

 

I forståelse med Sundhedsstyrelsen valgte Statens Serum Institut at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal gennemgå beslutningsgrundlaget for indførelse af den 7-valente vaccine og også se på kommende vacciner, der dækker flere undertyper af pneumokokbakterien (9- og 11-valente vacciner). Arbejdsgruppen vil blandt andet beskrive, hvilke undertyper af pneumokokbakterien, der giver anledning til alvorlig sygdom blandt børn i Danmark, og om den nuværende 7-valente vaccine og de kommende vacciner dækker disse undertyper. Vaccinerne skal ifølge Sundhedsstyrelsen gerne dække de hyppigste og mest alvorlige undertyper af pneumokokbakterien, men disse typer varierer fra land til land. Vaccinen skal derfor ikke indføres i Danmark, blot fordi den indføres i andre lande.  

 

Sundhedsstyrelsen forventer at modtage notatet fra Statens Serum Institut senest d. 1. september 2006, hvorefter notatet det vil danne udgangspunkt for et møde i vaccinationsudvalget d. 26. september 2006 med hovedemnet pneumokokvaccination. 

 

Når Sundhedsstyrelsen valgte ikke at sætte pneumokokvaccination af børn på programmet på det netop afholdte møde i vaccinationsudvalget d. 29. juni, så skyldtes det ifølge styrelsen blandt andet, at udredningen fra Serum Instituttets arbejdsgruppe ikke var færdig.