Dato:            8. august 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-13009-389

Sagsbeh.:   SIL

Fil-navn:       Spm. 445 - endelig.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 445 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 22. juni 2006

 

Spørgsmål 445:

"Med henvisning til vedlagte artikel om udstilling af danskernes sygdomme i receptregistret fra Computerworld den 16. juni 2006 bedes ministeren oplyse, om der stilles krav om login før apotekere kan få adgang til oplysninger, og om der stilles krav om samtykke fra patienternes side."

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at jeg har bedt Lægemiddelstyrelsen om et bidrag til besvarelsen. På den baggrund skal jeg udtale følgende.

 

Apotekerne kommunikerer med Receptserveren gennem Medicinnettet, der er et statsligt ejet, lukket net, der forbinder apotekerne med Lægemiddelstyrelsens Centrale Tilskudssystem (CTR), Medicinprofilen og Receptserveren. Apotekeren er ansvarlig for datasikkerheden på apoteket, herunder adgangskontrol (login) for apotekets personale.

 

Receptserveren er en modernisering af eksisterende elektronisk fremsendelse af recepter fra læge til apotek. I dag sendes elektroniske recepter direkte fra lægen til et navngivet apotek. Valg af apotek sker efter aftale med patienten.

 

Når receptserveren er sat i drift, sendes recepterne til receptserveren, hvorfra de formidles videre til apoteket. Et apotek modtager recepten enten fordi apoteket er angivet som modtager af recepten fra lægen eller fordi borgeren har henvendt sig på apoteket og har bedt om at få den ekspederet.

 

Langt de fleste recepter vil via receptserveren blive sendt fra lægen til det nærmeste apotek, efter aftale med borgeren. I disse tilfælde bliver der ikke foretaget opslag på receptserveren.

 

Et apotek vil kunne have behov for at kunne slÃ¥ op i receptserveren i følgende tilfælde:

 

Apoteket skal have patientens samtykke for at kunne søge i receptserveren. Når patienten henvender sig til apoteket og beder om at få ekspederet recepten, er det i praksis patientens samtykke over for apoteket. Dette svarer til den hidtidige praksis for ekspedition af elektroniske recepter. Lægemiddelstyrelsen oplyser således, at det ikke forlanges, at apotekerne foretager en egentlig registrering af patienternes samtykke, før apoteket søger i receptserveren.

 

Der er dog krav om samtykke, når apoteket skal finde oplysninger om patienten i Medicinprofilen. Ligesom Lægemiddelstyrelsens logger alle transaktioner på receptserveren, herunder afhentning af recepter, søgning og opslag på receptserveren.

 

I øvrigt skal jeg gøre opmærksom på, at spørgsmål nr. 444 (Alm. del), som jeg har givet foreløbigt svar på den 28. juni 2006, besvares af Justitsministeren, som spørgsmålet er stillet til.