Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 444 af 22. juni 2006 fra Folketingets Sundhedsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

”Med henvisning til vedlagte artikler om udstilling af danskernes sygdomme i receptregisteret fra Computerworld den 16. juni 2006 bedes ministeren oplyse i hvilket omfang, implementeringen af medicinprofilen giver anledning til nye problemer i Datatilsynet og i relation til regelgrundlaget for beskyttelse af persondata.”

 

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Af udtalelsen fremgår følgende:

 

”Indenrigs- og Sundhedsministeriet har indhentet udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen. På den baggrund kan følgende oplyses.

 

Datatilsynet har efter anmodning fra Lægemiddelstyrelsen oplyst, at Datatilsynet ikke har yderligere bemærkninger end dem, der blev afgivet den 2. juni 2006 i forbindelse med høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens register over Personlige Elektroniske Medicinprofiler (Medicinprofilen). Indenrigs- og Sundhedsministeriet skal derfor vedlægge den pågældende udtalelse fra Datatilsynet og henvise til den i sin helhed.

 

I tilknytning til Datatilsynets udtalelse kan Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyse følgende.

 

Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter samt plejehjemsassistenter i den kommunale hjemmesygepleje, herunder på plejehjem, har alene adgang til oplysninger, der er registreret om en patient, når det er relevant i forhold til behandling og pleje af en patient, der er tilmeldt medicinservice i den pågældende kommune. Endvidere vil den kommunale hjemmesygepleje alene have adgang til en afgrænset del af oplysningerne i Medicinprofilen, som er relevant i forhold til behandling eller pleje af patienten.

 

Den kommunale hjemmesygeplejes adgang til Medicinprofilen er nødvendig med henblik på behandling og pleje af patienten. Den kommunale hjemmesygepleje må i dag tilvejebringe oplysningerne på borgerens medicinkort fra flere forskellige kilder, bl.a. borgerens recepter, indholdet i borgerens medicinskab, oplysninger fra borgerens egen læge, eventuelle andre læger og apoteket.

 

Den kommunale hjemmesygepleje kan alene opnå adgang til Medicinprofilen når patienten har givet udtrykkeligt samtykke hertil. Efter persondatalovens § 7, stk. 2, nr. 1, kan behandling af oplysninger om helbredsforhold ske, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke til en sådan behandling.

 

Endvidere oplyser Lægemiddelstyrelsen, at den tekniske løsning vil sikre, at kun medicinkort for de borgere, der er oprettet i kommunens eget EOJ-system (Elektronisk Omsorgs Journal), er tilmeldt medicinservice og har givet samtykke, vil være tilgængelige for den kommunale hjemmesygepleje. I den forbindelse bemærkes det, at der ved enhver anvendelse af de registrerede oplysninger vil blive foretaget en automatisk registrering (logning) af, hvem der har haft adgang til de registrerede oplysninger.

 

Indretningen af det tekniske system sker på en sådan måde, at den højst mulige sikkerhed opnås sammenholdt med, at systemet kan fungere efter hensigten, således at kvaliteten i patientbehandlingen forbedres.

 

Adgangsløsningen for den kommunale hjemmesygepleje vil tilgodese såvel kravet om løsningens sikkerhed som kravet om, at løsningen skal være lettilgængelig og anvendelig i den kliniske hverdag, således at kvaliteten i patientbehandlingen kan forbedres. Lægemiddelstyrelsen oplyser, at løsningen vil tage hensyn til alle sikkerhedskrav, som persondataloven stiller, herunder kravet om en generel oplysningspligt overfor den registrerede selv. Medicinbrugeren har således med Medicinprofilen direkte elektronisk indsigt i de registrerede oplysninger og den maskinelle registrering (logning) af alle anvendelser af oplysningerne. Disse oplysninger vil endvidere kunne indhentes hos den dataansvarlige – i dette tilfælde Lægemiddelstyrelsen.

 

Receptserveren forventes at gå i drift medio oktober 2006, og Lægemiddelstyrelsen er i færd med at udarbejde anmeldelsen til Datatilsynet.”

 

Der vedlægges kopi af Datatilsynets bemærkninger af 2. juni 2006 i forbindelse med høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens register over Personlige Elektroniske Medicinprofiler (Medicinprofilen), hvortil der er henvist i udtalelsen.