Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1134-49

Sagsbeh.:   KWO

Fil-navn:       Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 402 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 6. juni 2006

 

Spørgsmål 402:

"Kan ministeren bekræfte, at Sundhedsstyrelsen har foretaget en evaluering i foråret, som viser, at specielt fysioterapeuter stadig benytter ultralyd til behandling af lændesmerter, selvom en MTV-rapport fra 1999 fastslår, at der ikke er grundlag for fortsat at benytte en såkaldt passiv behandling, men i stedet anbefaler en aktiv behandling, hvor man træner og styrker musklerne?"

 

Svar:

”Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som oplyser følgende:

 

”MTV-rapporten Ondt i ryggen: Forekomst, behandling og forebyggelse i et MTV-perspektiv udkom i 1999. I rapporten fremsættes en række anbefalinger, som vil kunne forbedre undersøgelsen og behandlingen af patienter med lænderyglidelser.

 

Med henblik på at følge op på om MTV-rapportens anbefalinger blev fulgt i praksis, igangsatte Sundhedsstyrelsens Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering (CEMTV) i 2004 en evaluering af rygområdet. Evalueringen blev publiceret i februar 2006. I evalueringsrapporten, ”Evaluering af udviklingen på rygområdet i Danmark 1999-2004” kan man bl.a. læse, at 93 % af landets fysioterapeuter angiver, at de følger MTV-rapportens anbefalinger helt eller delvis, mens det tilsvarende tal for speciallægepraksis er 71 % og 93 % for landets hospitalsafdelinger. Der synes således at være stor tilslutning blandt behandlerne til rapportens anbefalinger både i primær- og sekundærsektoren.

 

I MTV-rapporten opdeltes de anvendte behandlingsmetoder i tre kategorier: Behandlingsmetoder som kan anbefales, de som anbefales i visse tilfælde og de, som slet ikke kan anbefales. Evalueringen viste, at flere af de behandlingsmetoder, som ikke kan anbefales stadigvæk er i brug. For eksempel anvender 40 % af landets fysioterapeuter ultralydbehandling til at behandle ondt i lænderyggen. Evalueringen viste også, at 99 % af landets fysioterapeuter anvender manuel behandling, som er en anbefalet behandlingsmetode.

 

Evalueringen viser således, at der fortsat benyttes behandlingsmetoder, der ikke anbefales. Men rapporten tyder samlet set på, at anbefalede behandlingsmetoder i høj grad anvendes ved behandlingen af lænderygproblemer.

 

I den sammenhæng skal det nævnes, at Dansk selskab for almen medicin i 2006 har udgivet publikationen ”Klinisk vejledning. Diagnostik og behandling af lændesmerter i almen praksis”. Det er nævnt i forordet, at ”Anbefalingerne for behandling har megen fokus på at begrænse passiv behandling og fremme aktivitet.” Idet henvisning til behandling ved fysioterapeut udstedes af en læge, kan publikationen forventes at understøtte implementeringen af MTV-rapportens anbefalinger såvel i almen praksis som hos fysioterapeuter”.

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse”.