Dato:            27. juni 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12100-178

Sagsbeh.:   CBJ

Fil-navn:       Cbj1626.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 378 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 16. maj 2006

 

Spørgsmål 378:

"Kan ministeren bekræfte, at regeringen og amterne i 2004 indgik en økonomiaftale, som skulle sikre patienterne en kontaktperson, og at det endvidere fremgik af regeringens strategi for det behandlende sundhedsvæsen fra 2003, at patienterne skal tilknyttes faste kontaktpersoner, der er ansvarlige for koordinationen af indlæggelsesforløbet og for information til patient­en? I forlængelse heraf bedes oplyst, hvordan regeringen vil sikre, at patienterne reelt får denne kontaktperson tilknyttet, og hvilke yderligere tiltag regeringen vil gøre for at sikre patienterne denne kontaktperson?"

 

Svar:

Kontaktpersonordningen på sygehus indgår som del af regeringens sygehusstrategi ”Patienten først” fra december 2003 og er efterfølgende i juni 2004 blevet indarbejdet i den økonomiske aftale for 2005 mellem regering­en og amterne. Ordningen indebærer, at der for alle indlagte og kroniske patient­er på sygehus skal tilknyttes faste, navngivne kontaktpersoner (læge, sygeplejerske m.v.) til behandlingsforløbet for dermed at øge kvaliteten, sammenhængen og trygheden i behandlingen.

 

Der indgik endvidere i den tidligere regerings aftale fra 1999 med amterne om udviklingen i perioden 2000-2002 på sygehusområdet et punkt om kontaktpersonordning på sygehus.

 

Den nuværende regering lægger stor vægt på, at kontaktpersonordning­en bliver gennemført og har siden aftalen i 2004 løbende fulgt op herpå. Jeg har i den forbindelse måttet konstatere, at amterne og H:S i en status fra december 2005 - dvs. på det tidspunkt, hvor kontaktpersonordningen ifølge aftalen skulle være i gang alle steder – selv har opgjort, at kun omkring halvdelen af alle patienter på landsplan på daværende tidspunkt kunne vurderes at være omfattet af en formaliseret kontaktpersonordning.

 

Jeg har derfor desværre, og noget overrasket, måttet konkludere, at sygehusejerne ikke fuldt ud inden udgang­en af 2005 har efterlevet den aftalte mål­sæt­ning, og jeg har derfor i starten af 2006 taget to initiativer med henblik på, at det kan ske hurtigst muligt.

 

For det første er amterne og H:S fra og med 1. april 2006 nu bedt om hvert kvartal at lave en opdateret oversigt over deres implementering af kontaktpersonordningen. Opgørelserne blive offentliggjort på den offentlige sundhedsportal (www.Sundhed.dk), og de videreføres, indtil aftalemålet generelt kan vurderes at være opfyldt af alle sygehusejere.

 

Oversigterne kan bidrage til at understøtte patienterne i deres valg af sygehus, ligesom jeg håber, at de løbende statusoversigter vil skærpe sygehus­enes fokus på at implementere ordningen.

 

Opgørelsen dækkede i første omgang pr. 1. april 2006 kun H:S, idet amt­erne ikke havde mulighed for at levere tal til denne dato, men jeg forventer, at alle sygehusejere deltager i ordningen fra og med 1. juli 2006.

 

For det andet bliver kontaktperson­ordningen nu inddraget i det arbejde med løbende formidling af kvalitetsinformationer på sundhedsområdet, som Sundhedsstyrelsen er ved at sætte i gang. Det er relevant, da kontaktpersonordningen kan opfattes som et kvalitetsmål i forhold til behandlingen af den enkelte patient – helt på linje med andre mål for kvaliteten, f.eks. hygiejne, patienttilfredshed og klinisk kvalitet. Det, at kontaktpersonordningen nu bliver en del af Den danske Kvalitetsmodel, vil sikre patienterne vigtig information og gøre det muligt, mere permanent, at følge med i, om sygehusene overholder kravet om, at patienterne skal have knyttet en kontaktperson til deres forløb.

 

Endelig indgår spørgsmålet om kontaktpersoner uændret i den landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelse, der gennemføres hvert andet år, og som for øjeblikket er under forberedelse til at blive gentaget i 2006.

 

Det er vigtigt, at kontaktpersonordningen nu kommer i gang i fuld skala som aftalt. Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor enige om at overveje muligheden for lovgivning, hvis den ikke ved udgangen af 2006 er bragt på plads alle steder. Lovgivning vil betyde, at kon­takt­personer helt entydigt bliver en ret for patienterne og en klar pligt for sygehusene.