Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:           8. juni 2006 Kontor:        Lægemiddelkontoret J.nr.:            2006-1349-86 Fil-navn:      Sp.372.doc
|
"Ministeren bedes kommentere henvendelse fra Ida Gjøde, Klampenborg, vedrørende aldersgrænse for bloddonation, jf. alm.del – bilag 437.â€
I den omtalte henvendelse opfordrer Ida Gjøde til en nedsættelse af aldersgrænsen for at donore blod. Ida Gjøde er 17 år, og hun finder det uforståeligt, at man først kan være bloddonor, når man er fyldt 18 år.
På baggrund af indhentet udtalelse fra Sundhedsstyrelsen kan jeg oplyse, at de danske regler for donation af humant blod er udarbejdet på grundlag af en række EU-direktiver.
I bilag III i Kommissionens direktiv 2004/33/EF af 22. marts 2004 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/98/EF med hensyn til visse tekniske krav til blod og blodkomponenter er fastsat en række kriterier for bloddonorers egnethed. En af betingelserne for at blive  bloddonor er, at donor som hovedregel skal være mellem 18 og 65 år. Aldersgrænsen gælder dog ikke ved såkaldte autologe donationer, hvor tapning sker med henblik på senere anvendelse til donor selv. Direktivteksten giver samtidig adgang til donation for personer mellem 17 og 18 år, med mindre de i henhold til loven betragtes som mindreårige. Donation vil da kræve samtykke fra forældre eller juridisk værge efter gældende lov.
Â
I henhold til direktivets krav stilles i Danmark - ifølge Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 24 af 19. januar 2006 om sikkerhed i forbindelse med bloddonation og den tilhørende vejledning nr. 7 af 19. januar 2006 – krav om, at man skal være myndig, dvs. mindst 18 år, for at give blod. Samtidig er der dog mulighed for, at den ansvarlige læge for en blodbank i en kon-kret situation kan tillade en umyndig at give blod med skriftligt samtykke fra forældre eller værge.
Generelt er det Sundhedsstyrelsens opfattelse, at der af ressourcemæssige grunde er behov for enkle kriterier ved udvælgelse af bloddonorer.
Supplerende kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen har nedsat et Transfusionsmedicinsk råd, som rådgiver styrelsen i spørgsmål vedrørende brug af blod og blodprodukter, retningslinier for donorscreening og vejledning om donortapning mv.