Dato:            27. juni 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-1209-74

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       S 369 apopleksi, blodtrykssænkende meddicin.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 369 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 8. maj 2006

 

Spørgsmål 369:

"Kan ministeren bekræfte, at mere end 200.000 danskere lider af type II diabetes, at det i forhold til denne patientgruppe og en række andre risikopatienter, kan være afgørende hvilken type blodtrykssænkende medicin, der behandles med, og at høj risiko øger kravene til kvaliteten af den behandling patienterne modtager?

 

Vil ministeren i forlængelse heraf oplyse, hvilken blodtrykssænkende behandling patienter, der får medicin mod diabetes II, modtager. Opgørelsen bedes opgjort efter typen af medicinsk behandling. Det bedes ligeledes oplyst hvor mange af disse risikopatienter, der samtidig modtager behandling med flere blodtrykssænkende stoffer."

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen oplyser, at det anslås, at mellem 100.000 og 150.000 danskere har fået konstateret diabetes type 2, og at et lignende antal anslås at have type 2 diabetes uden at vide det.

 

Med hensyn til type 2 diabetikeres brug af blodtrykssænkende lægemidler, oplyser Lægemiddelstyrelsen, at 62 pct. af alle diabetes type 2 patienter i 2005 var i blodtryksbehandling.

 

Lægemiddelstyrelsen oplyser videre, at patienter med diabetes 2 får lægemidler indenfor følgende lægemiddelgrupper: ACE- hæmmere/ angiotensin II antagonister, thiazider, betablokkere og calciumantagonister.

 

ACE-hæmmere/angiotensin II antagonister anbefales som førstevalg til blodtryksbehandling af diabetikere. 39 pct. af patienter med diabetes type 2 var i 2005 i behandling med netop disse lægemidler.

 

Behandling med mindst to blodtryksmidler er almindeligvis særligt effektivt for blodtryksbehandling. I 2005 fik 43 pct. af diabetes type 2 patienterne mindst to blodtryksmidler.

 

I tallene indgår kun diabetikere i vedvarende blodtryksbehandling svarende til mindst 180 daglige standarddoser for et pågældende lægemiddel i et pågældende år.

 

Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen og skal i øvrigt minde om, at regeringens handlingsplan om diabetes fra 2003 rummer en række initiativer, der har til formål at sikre diabetespatienter en optimal forebyggelse og behandling.

 

Endvidere kan jeg oplyse, at der i forlængelse af Sundhedsstyrelsens rapport om kroniske sygdomme er indgået aftale om, at der i overenskomsten med de praktiserende læger skal indgå særlige forløbsydelser, som skal understøtte indsatsen for borgere med kroniske sygdomme. Den første forløbsydelse, der indføres, vil omhandle diabetes. Forløbsydelsen vil beskrive faglige retningslinier for behandling og kontrol af patienter med diabetes og følge de anbefalinger, der er udarbejdet i Sundhedsstyrelsens diabetesstyregruppe, herunder vedr. den hensigtsmæssige behandling af forhøjet blodtryk.