Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2005-1136-10

Sagsbeh.:   JA

Fil-navn:       fodt\FT-SU-361-forsvar

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 361 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 4. maj 2006

 

Spørgsmål 361:

"Vil ministeren foretage en beregning af udgifterne forbundet med indførelse af sygesikringstilskud til fodbehandling for personer med leddegigt, når dette sker efter lægehenvising. Det bedes samtidig oplyst i hvilket omfang, der kan ventes besparelser på de direkte sundhedsudgifter som følge af en sådan ændring."

 

Svar:

”Gigtforeningen har i sin henvendelse af 16. marts 2006 til Folketingets Sundhedsudvalg skønnet, at indførelsen af sygesikringstilskud til fodbehandling efter lægehenvising til personer med leddegigt vil komme til at koste ca. 23 mio. kr. Foreningen har i sit skøn lagt til grund, at halvdelen af de omkring 35.000 patienter med leddegigt forventes at have behov for fodbehandling efter lægehenvisning med tilskud. Foreningen har forudsat et sygesikringstilskud på 60 pct. af honoraret for fodbehandlingen.

 

I dag ydes tilskud til fodbehandling til personer, der ifølge lægelig diagnose har fået konstateret sukkersyge, symptomgivende unguis incarnatus (nedgroede tånegle) eller arvæv efter strålebehandling, jf bekendtgørelsen nr. 112 af 22. februar 2006 om tilskud efter sygesikringsloven til fodbehandling. Sygesikringens tilskud udgør 60 pct. af de fastsatte honorarer for fodbehandling af sukkersygepatienter og 50 pct. for de to øvrige grupper.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der ikke foreligger undersøgelser, der belyser, hvor mange patienter med inflammatorisk gigt, der har behov for fodterapeutisk behandling, og at der ikke foreligger skøn over, hvor mange patienter der vil kunne komme betragtning ved indførelsen af en sådan ordning. På denne baggrund er det ikke muligt at udtale sig nærmere om udgifterne forbundet med indførelse af sygesikringstilskud til fodbehandling for personer med leddegigt, når dette sker efter lægehenvisning, ligesom det ikke er muligt at udtale sig om eventuelle besparelser på de direkte sundhedsudgifter som følge af en sådan ændring.

 

Men hvis Gigtforeningens beregningsforudsætninger, herunder at halvdelen af 35.000 patienter har behov for fodbehandling med tilskud, lægges til grund, vil udgifterne som nævnt være i en størrelsesorden 23 mio. kr. For hver 1000 patienter, som omfattes af ordningen, stiger udgiftsniveauet med 1 – 1½ mio. kr. Udgifter til lægehenvisning mv. er ikke medregnet i udgifterne. Hvis alle leddegigtpatienter fik mulighed for at få tilskud, vil ordningen under samme beregningsforudsætninger koste 46 mio. kr. Til udvalgets orientering kan oplyses, at fodbehandling efter bekendtgørelsens takster koster den enkelte patient, uden tilskud og med 9 almindelige behandlinger årligt som forudsat i Gigtforeningens eksempel under 200 kr. pr. måned.”