Dato:            26. april 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12103-297

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       S 335 millionerstatning til apopleksipatient.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 335 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 5. april 2006

 

Spørgsmål 335:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Dagens Medicin den 24. marts 2006 ”millionerstatning til apopleksipatienter”. "

 

Svar:

Af artiklen fremgår det, at en kvinde i 2003 fik tilkendt en erstatning fra Patientforsikringen på knapt to mio. kr. Kvinden, der havde fået en blodprop i hjernen, fik ikke tilbudt trombolysebehandling, selvom hun opfyldte kriterierne for det. Det fremgår videre, at trombolysebehandling siden 2003 har været en del af referenceprogramet for behandling af patienter med apopleksi, og at behandlingen ikke er ligeså udbredt herhjemme som i de øvrige nordiske lande.

 

Som bekendt er Patientforsikringen en uafhængig forening, der i lovgivningen er tillagt kompetence til at afgøre alle erstatningssager efter patientforsikringsloven og lov om erstatning for lægemiddelskader. Jeg har således ikke bemærkninger til Patientforsikringens konkrete afgørelser.

 

Vedrørende tilbud om trombolysebehandling herhjemme, udvidede Lægemiddelstyrelsen i 2002 indikationen for det lægemiddel, der anvendes, til også at omfatte blodprop i hjernen. Der er ifølge Sundhedsstyrelsen en betydelig risiko for, at behandlingen medfører blødninger hos patienten, hvorfor den skal iværksættes inden for tre timer efter symptomdebut og forudsætter en meget grundig visitation og diagnostik, ligesom der er en række eksklusionskriterier til behandlingen. Det skønnes, at kun ca. 10 pct. af patienterne med apopleksi vil kunne tilbydes trombolysebehandling. Som nævnt har trombolysebehandling for denne gruppe været anbefalet siden 2003.

 

På grund af blandt andet blødningsrisikoen har Sundhedsstyrelsen efter drøftelse med amterne og H:S iværksat en afprøvning af trombolysebehandling i Fyns, Ribe og Nordjyllands Amter (døgnberedskab), der skal belyse behandlingsresultater og komplikationer, in- og eksklusionskriterier, faglige krav (herunder til vagtberedskab), erfaringer med telemedicinske løsninger, forskellige logistiske setups (herunder ambulanceberedskab og visitation) samt økonomi. Herudover tilbydes trombolysebehandling aktuelt i H:S, Københavns Amt (dagtid) samt Århus Amt (døgnberedskab).

 

Sundhedsstyrelsen har anmodet alle de amter, der i dag tilbyder trombolysebehandling, om en systematisk tilbagemelding pr. 1. september 2006, og styrelsen vil på den baggrund vurdere muligheder og forudsætninger for yderligere udbredelse af behandlingen.