Dato:            19. maj 2006

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-11033-64

Sagsbeh.:   KGE

Fil-navn:       Dokument 5

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 314 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. marts 2006

 

Spørgsmål 314:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Politiken den 18. marts 2006 ”Hjerneskadede må vente på genoptræning”, samt oplyse udvalget om ventetiderne til genoptræning i kommunerne henholdsvis i amterne."

 

Svar:

 

I artiklen fremføres det synspunkt, at selvom der i dag findes en del genoptræningstilbud til patienter med erhvervet hjerneskade, er der stadig mange, som ikke får den specialiserede og målrettede hjælp, de har behov for. I artiklen hævdes det, at hjælpen er for tilfældig. Artiklen udtrykker også bekymring over, at en stor del af ansvaret for hjælpen fremover ligger i kommunerne samtidig med, at det i artiklen understreges, hvor vigtigt det er, at kommunerne får fat i patienterne, når de udskrives fra sygehus.

 

Kommunalreformen indebærer en fundamental reform af genoptræningsområdet, idet der etableres et nyt og klart kommunalt ansvar for genoptræning af patienter, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. Den kommunale genoptræning skal ydes på grundlag af genoptræningsplaner, som regionerne/sygehusene er forpligtede til at udarbejde. Disse individuelle genoptræningsplaner vil også bidrage til at sikre en mere sammenhængende indsats for den hjerneskadede, når den hjerneskadede udskrives fra sygehuset.

 

Med kommunalreformen bliver kommunalbestyrelser og regionsråd desuden forpligtet til at etablere et samarbejde om sammenhængende og effektive patientforløb også på genoptræningsområdet. Lovpligtige sundhedsaftaler mellem den enkelte region og kommunerne i regionen skal således bl.a. understøtte effektiv kommunikation og kapacitetsstyring på området. Hertil kommer, at regionen, kommunerne i regionen og repræsentanter fra praksissektoren løbende skal følge også genoptræningsområdet i de nye regionale Sundhedskoordinationsudvalg.

 

I forbindelse med udvalgets spørgsmål har socialministeren over for mig supplerende oplyst, at med virkning fra den 1. januar 2007 indgår Videnscenter for Hjerneskade i den nationale videns og specialorganisation, VISO. Her vil kommunerne kunne hente viden og rådgivning, med hensyn til indsatsen over for personer med en hjerneskade.                      

 

Derudover har Socialministeriet under satspuljebevillingen til ’Nye og Nemmere Veje på handicapområdet’ igangsat et projekt, der skal undersøge perspektiverne i at tilbyde mennesker med en varig funktionsnedsættelse en koordinerende sagsbehandler. Den koordinerende sagsbehandler har blandt andet som opgave at sørge for en sammenhængende indsats for at hjælpe personen med en funktionsnedsættelse til at få et liv, så tæt på det normale som muligt.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ikke opgørelser over ventetider til genoptræning i kommunerne henholdsvis amterne.