Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1421-89

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 298 overfølsomhed

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 298 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 20. marts 2006

 

Spørgsmål 298:

"Hvordan agter ministeren at udbrede viden om ikke-allergisk overfølsomhed på landets hospitaler, så patienter, der lider af dette får den rigtige diagnose?"

 

Svar:

Jeg kan på baggrund af indhentet udtalelse fra Sundhedsstyrelsen oplyse følgende:

 

Overfølsomhedssygdomme tilhører gruppen af folkesygdomme, der omtales i Regeringens sundhedsprogram ”Sund hele livet”. Det er hyppige sygdomme, der frembyder symptomer fra flere forskellige organsystemer og også varierer i forhold til alder. Diagnostik og behandling – herunder også diagnostik af ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed varetages derfor af speciallæger uddannet inden for flere forskellige specialer, fx almen medicin, børnesygdomme, hudsygdomme, medicinske lungesygdomme og miljø- og arbejdsmedicin, og kompetencer på overfølsomhedssygdomsområdet indgår derfor i speciallægeuddannelsen af disse forskellige specialer. Derudover er speciallægeuddannelsen basis for efterfølgende ikke formaliseret uddannelse indenfor fagområdet overfølsomhedssygdomme (allergiske sygdomme), således at der inden for udvalgte specialer kan opnås ekspertviden på området, ligesom det vil være muligt at styrke forskningen og den øvrige udvikling af området.

 

Overfølsomhedssygdomme indgår i specialeplanlægningen i de specialer, hvor områderne indgår.

 

Diagnostik og behandling af ikke-allergisk overfølsomhed indgår således på linie med den øvrige diagnostik og behandling af overfølsomhedssygdomme i primærsektoren såvel som på landets hospitaler.

 

Sundhedsstyrelsen forventer i sit folkesygdomsprojekt om overfølsomhedssygdomme at kunne udforme generelle anbefalinger for området. Dette arbejde forventes at beskrive den forebyggende indsats tværfagligt og tværsektorielt bl.a. på baggrund af de anbefalinger Sundhedsstyrelsen ultimo 2005 udsendte med publikationen ”Kronisk sygdom. Patient, sundhedsvæsen og samfund”. Den kan læses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside på adressen www.sst.dk. Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed indgår på linie med de øvrige overfølsomhedssygdomme i dette arbejde.