Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1465-73

Sagsbeh.:   MU

Fil-navn:       spm274-279.almdel

 


Spørgsmål 276:

"I sin besvarelse af spørgsmål nr. 198 omtaler ministeren de specielle regler, der gælder for flybesætninger. Spørgsmålet drejede sig ikke om flybesætninger. Vil ministeren konkret besvare spørgsmål 198 med et ja eller nej, om hvorvidt det er rigtigt forstået, at der jf. bekendtgørelsens §12 stk. 1, skal foretages en vurdering af bestrålingen på arbejdspladsen, hvis der er mulighed for, at den pågældende arbejdsaktivitet kan overstige en stråledosis på 1 milliSievert pr. år – med mindre den pågældende arbejdstager vil kunne modtage mere end 6 milliSievert."

 

Svar:

Jeg har til brug for min besvarelse indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Strålehygiejne, der har oplyst følgende, til hvilket jeg kan henholde mig:

 

”Den fulde tekst i §12, stk. 1, angiver ”Den ansvarlige leder skal sørge for, at der for de arbejdstagere og personer under uddannelse, der ikke er omfattet af en individuel dosisovervågning i henhold til § 11, foretages en vurdering af bestrålingen på arbejdspladsen, hvis der er mulighed for, at den effektive dosis kan overstige 1 mSv pr.år eller den ækvivalente dosis til øjelinsen og huden kan overstige 15 mSv pr. år henholdsvis 50 mSv pr. år”. I dosisgrænsebekendtgørelsen § 1 er ”Ansvarlig leder” defineret som ”Person udpeget af virksomheden (arbejdsgiveren), godkendt af Sundhedsstyrelsen i henhold til gældende bekendtgørelse om en bestemt type anlæg eller kilde og tillagt opgaver i henhold til nærværende bekendtgørelse”. Vurdering af bestrålingen på arbejdspladsen i henhold til § 12 stk. 1 forudsætter derfor opgaver relateret til et bestemt type anlæg eller en kilde, godkendt i henhold til Sundhedsstyrelsens gældende bekendtgørelse på pågældende område.”