Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1465-73

Sagsbeh.:   MU

Fil-navn:       spm274-279.almdel

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 274-279 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 27. februar 2006.

 

 

Spørgsmål 275:

"I sin besvarelse af spørgsmål nr. 197 nævner ministeren de særlige regler, der gælder for flypersonale. Kan ministeren bekræfte, at der til implementeringen af det til grund liggende EU-direktiv (Rådets direktiv 96/29/Euratom af 13. maj 1996) er udarbejdet en vejledning (Radiation Protection 88) af en ekspertgruppe under formandskab af en repræsentant for den danske Sundhedsstyrelse, og at det i denne vejledning anbefales, at selvom usædvanligt hyppigt flyvende passagerer ikke er nævnt i artikel 42 i direktivet, så anbefales det, at arbejdsgiveren til sådanne individer træffer de samme forholdsregler som de, der er pålagt luftfartsselskaberne.

 

Vil ministeren redegøre for årsagen til, at anbefalinger givet af en ekspertarbejdsgruppe, ifølge ministerens fortolkning af bekendtgørelsen, ikke er medtaget i denne, og er det ikke således, at direktiver med bindende virkning for medlemsstaterne fastsætter det mål, der skal opnås med den pågældende retsakt?"

 

Svar:

Jeg har til brug for min besvarelse indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Strålehygiejne, der har oplyst følgende, til hvilket jeg kan henholde mig:

 

”Bekendtgørelse nr. 823 af 31. december 1997 om dosisgrænser for ioniserende stråling implementerer samtlige bindende mål i Rådets direktiv 96/29/Euratom af 13. maj 1996. Den nævnte vejledning har titlen ”Reccommendations for the implementation of Title VII of the European Basic Safety Standards Directive (BSS) concerning significant exposure due to natural radiation sources, Radiation Protection 88, European Communities, 1997. Vejledningen retter sig mod direktivets AFSNIT VII indeholdende Artikel 41, ”Beskyttelse mod bestråling fra naturlige jordiske strålekilder” samt Artikel 42 ”Beskyttelse af flypersonale”. Bekendtgørelsens tekst udelukker ikke, at arbejdsgiverne til usædvanligt hyppigt flyvende passagerer træffer de samme forholdsregler som de, der er pålagt luftfartsselskaberne. Sundhedsstyrelsen har for nærværende vurderet, at der ikke er behov for ændring af bekendtgørelsen.”