Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1465-73

Sagsbeh.:   MU

Fil-navn:       spm274-279.almdel

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 274-279 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 27. februar 2006.

 

Spørgsmål 274:

"I sin besvarelse af spørgsmål nr. 197 oplyser ministeren, at de i bekendtgørelse nr. 823 af 31. oktober 1997 nævnte dosisgrænser ifølge bekendtgørelsens indhold ikke gælder for stråling, der er modtaget passivt fra naturlige strålekilder. Vil ministeren i den forbindelse oplyse, hvordan formuleringen i bekendtgørelsens § 2, stk. 6 kan tilpasses denne opfattelse.

 

”Stk. 6. Såfremt doserne modtaget under arbejde eller uddannelse i forbindelse med en arbejdsaktivitet, der involverer naturlige strålekilder, overstiger en effektiv dosis på 1 mSv pr. år, …. er bestrålingen fra denne arbejdsaktivitet omfattet af dosisgrænserne for arbejde og uddannelse."

 

Svar:

Jeg har til brug for min besvarelse indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Strålehygiejne, der har oplyst følgende, til hvilket jeg kan henholde mig:

 

”Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 197 gælder de i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 823 af 31. oktober 1997 om dosisgrænser for ioniserende stråling nævnte dosisgrænser ikke for stråling, der er modtaget passivt fra naturlige strålekilder (ikke-kontrollerbar stråling – kosmisk stråling). Arbejdsaktiviteter omfattet af dosisgrænsebekendtgørelsen §2 stk. 6, der involverer naturlige strålekilder skal udelukkende forstås som arbejdsaktiviteter, der aktivt inddrager materiale fra naturlige jordiske strålekilder, jf. direktivets Artikel 41. Sådanne arbejdsaktiviteter omfatter i Danmark typisk inddragelse af materialer fra undergrunden f.eks. i forbindelse med olie- og gasproduktion.”

Â