Dato:            3. maj 2006

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2006-1443-17

Sagsbeh.:   cav

Fil-navn:       Spm. 270

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 270 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. februar 2006

 

Spørgsmål 270:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra JyllandsPosten den 17. februar 2006 ”Flere smittes med hepatitis C hos kropsudsmykkere”".

 

Svar:

Kosmetisk kropsudsmykning er ikke et behandlingsindgreb eller i øvrigt en sundhedsfaglig ydelse. Piercing kan som kropsudsmykning jævnføres med tatovering, som henhører under Justitsministeriet og er reguleret ved lov nr. 194 af 8. juni 1966 om tatovering som ændret ved lov nr. 433 af 31. maj 2000.

 

I forbindelse med tatovering og piercing kan der opstå visse sundhedsmæssige problemer. Dette aspekt – og kun dette – henhører under sundhedsmyndighederne, herunder Sundhedsstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

Vedrørende det aktuelle spørgsmål om smitte med hepatitis C fremgår det af Statens Serum Instituts EPI-Nyt, at instituttet har noteret en mindre stigning i antallet af personer, der er anmeldt som smittet med hepatitis C ved tatovering eller piercing. I alt 9 personer menes smittet ad denne vej i 2005, heraf 3 ved piercing; det tilsvarende samlede tal for 2004 var 6.

 

Der er således fortsat tale om meget små tal, hvorfor de sundhedsmæssige problemer, der er forbundet med tatovering og piercing, efter min opfattelse fortsat ikke af en sådan art eller størrelsesorden, at de berettiger til en sundhedsfaglig regulering.

 

De sundhedsmæssige problemer (betændelse, smitte, allergi og skader) bør fortsat imødegås ved iagttagelse af almindelige hygiejniske forholdsregler m.v. Sundhedsstyrelsen har til dette formål udsendt folderen ”Vil du pierces?”, der indeholder vejledning til personer, der overvejer at lade sig pierce.