Dato:            1. maj 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-13009-326

Sagsbeh.:   KST

Fil-navn:       spm. 263 - besvarelse endelig.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 263 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. februar 2006

 

Spørgsmål 263:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. februar 2006 fra Lægemiddelindustriforeningen vedrørende forbud mod rabatter på apoteksforbeholdte lægemidler, jf. alm. del – bilag 272."

 

Svar:

Som nævnt i min foreløbige besvarelse af 24. februar 2006 af spørgsmålet har jeg bedt Lægemiddelstyrelsen foretage en nærmere belysning og vurdering af den af Lægemiddelindustriforeningen beskrevne rabatordning.

 

Jeg kan oplyse, at Lægemiddelstyrelsen i den anledning har iværksat en undersøgelse af apotekernes rabatter. Undersøgelsen omfatter følgende initiativer:

 

  1. En undersøgelse af hvorvidt grossisterne har etableret nye rabatordninger i 2006.
  2. En undersøgelse af apotekernes indberetning af rabatter for regnskabsåret 2005.
  3. En undersøgelse af udleveringspraksis på apotekerne i 2005 og 2006.

 

Lægemiddelstyrelsen har den 26. april 2006 oplyst mig, at status for de igangsatte initiativer er følgende:

 

Ad 1 Etablering af nye rabatordninger

 

Lægemiddelstyrelsen har rettet henvendelse til sektorens tre store grossister (Nomeco A/S, A/S Max Jenne og K. V. Tjellesen A/S) med henblik på at afklare, om grossisterne i 2006 har indført nye typer rabatordninger, eller om der planlægges initiativer til indførelse af nye rabatordninger.

 

For to af grossisterne pågår undersøgelsen fortsat, idet Lægemiddelstyrelsen har været nødsaget til at anmode grossisterne om yderligere oplysninger i sagen.

 

Den tredje grossist har svaret, at man endnu ikke har introduceret et nyt rabatsystem. Grossisten har dog samtidig forespurgte om lovligheden af en påtænkt rabatordning, som er orienteret mod rabatter ydet på det enkelte varenummer (produktspecifikke rabatter). Grossisten har oplyst, at rabatordningen bl.a. er baseret på grossistens indkøbspris (GIP) – og ikke som hidtil på baggrund af den anmeldte apoteksindkøbspris (AIP). Ordningen indebærer, at rabatten er størst på de produkter, hvor grossistavancen er størst, og at rabatten varierer fra produkt til produkt. Det er Lægemiddelstyrelsen vurdering, at denne rabatordning, efter de foreliggende oplysninger, ikke er omkostningsbestemt, men bestemt af den avance, som grossisten kan opnå fra leverandøren. Lægemiddelstyrelsen har derfor informeret grossisten om, at styrelsen ikke finder, at den foreslåede rabatordning er i overensstemmelse med reglerne om omkostningsbestemte rabatter.

 

Ad. 2 Undersøgelse af apotekernes indberetning af rabatter for regnskabsåret 2005

 

Lægemiddelstyrelsen har via en stikprøve påbudt en række repræsentativt udvalgte apotekere at dokumentere det beløb, som apotekerne i årsregnskabet for 2005 har oplyst at have modtaget i omkostningsrelaterede rabatter. Lægemiddelstyrelsen har samtidig bedt sektorens tre store grossister om at dokumentere den omkostningsrelaterede rabat, de har ydet til de udvalgte apoteker samt at redegøre for sammensætningen af den omkostningsrelaterede rabat.

 

Lægemiddelstyrelsen er ved at vurdere det indkomne materiale og anmoder i de tilfælde, hvor dokumentationen ikke er fyldestgørende, om yderligere oplysninger. Har apoteket anvendt andre grossister end de tre store grossister, inddrages disse også i undersøgelsen. Når dokumentationen for de udvalgte apotekere er gennemgået, vil Lægemiddelstyrelsen tage stilling til, om flere apoteker skal inddrages i undersøgelsen.

 

Ad. 3 Undersøgelse af udleveringspraksis på apotekerne 2005-2006.

 

Lægemiddelstyrelsen har indledt en undersøgelse af, om apotekernes konkrete udlevering af produkter i kategorierne A (billigste præparat), B (præparater inden for bagatelgrænsen, hvor apotekeren behøver ikke at substituere til billigste præparat) og C (dyrere præparater uden for bagatelgrænsen, hvor apotekeren som udgangspunkt skal substituere til billigste lægemiddel). Undersøgelsen er tilrettelagt med henblik på at vurdere, om nye rabatsystemer påvirker apotekernes udleveringspraksis.

 

Jeg skal herudover oplyse, at jeg har inviteret Folketingspartiernes sundhedspolitiske ordførere til en drøftelse af en samlet handlingsplan med en række forslag, der skal sikre større klarhed og gennemsigtighed på medicinområdet. Spørgsmålet om apotekernes rabatter, herunder Lægemiddelstyrelsen undersøgelse, vil indgå i drøftelserne af handlingsplanen.