Dato:            23. marts 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-1220-2

Sagsbeh.:   TK

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 225 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 17. januar 2006

 

Spørgsmål 225:

"Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. januar 2006 fra Annie Brostrøm, Fredensborg vedrørende behandling af patienter med reumatologiske lidelser, herunder besvare de i henvendelsen konkret stillede spørgsmål, jf. alm. del – bilag 224."

 

Svar:

Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om bidrag til brug for besvarelsen. Sundhedsstyrelsen har oplyst følgende:

 

”I den nuværende vejledning Specialeplanlægning og lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet (Specialevejledningen) er Wegeners granulomatose en lands- og landsdelsfunktion, som varetages af H:S (Rigshospitalet), Odense Universitetshospital og Århus Universitetshospital (Århus Kommunehospital).

 

Sundhedslovens bestemmelser om specialeplanlægning trådte i kraft den 1. januar 2006. Ifølge Sundhedslovens § 208 skal Sundhedsstyrelsen efter høring af det rådgivende udvalg for specialeplanlægning fastsætte krav til lands- og landsdelsfunktioner, godkende disse på regionale og private sygehuse, fastsætte nærmere regler for visitation af patienter til behandling på afdelinger med lands- og landsdelsfunktioner og fratage en godkendelse, hvis de fastsatte krav ikke er opfyldt. Ifølge lovens § 209 skal hvert regionsråd indgå aftaler om benyttelse af lands- og landsdelsfunktioner på regionale og private sygehuse.

 

Sundhedsstyrelsens adgang til at fastsætte regler for visitation og regionernes forpligtelse til at indgå aftaler om benyttelse af lands- og landsdelsfunktioner er med enkelte rettelser en videreførelse af bestemmelserne i § 13 i Lov om sygehusvæsenet.

 

Sundhedsstyrelsen planlægger at gennemføre konkrete gennemgange af de enkelte lægelige specialer med henblik på at fastsætte krav til lands- og landsdelsfunktioner i det enkelte speciale. Når de konkrete krav foreligger, kan der iværksættes en godkendelsesproces.

 

Den nuværende Specialevejledning, herunder den konkrete placering af lands- og landsdelsfunktioner, vil være gældende, indtil der udmeldes nye godkendelser i de enkelte specialer.

 

Sammenfattende er det således Sundhedsstyrelsens vurdering, at regionsdannelsen ikke i sig selv medfører ændringer i regionernes forpligtelser til at henvise til lands- og landsdelsfunktioner på et givent område sammenlignet med de nuværende amters forpligtelser. Hertil kommer, at den nuværende placering af lands- og landsdelsfunktioner vil være gældende, indtil Sundhedsstyrelsen konkret godkender en eventuel anden placering på baggrund af de udmeldte krav.”

 

Jeg henholder mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.