Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LSV/ J.nr. 2006-326

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 5. oktober 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. september 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 247 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 247:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt kommunerne efter ministerens opfattelse tilbyder børn og unge, der rammes af sorg, eksempelvis i forbindelse med sygdom og død i den nærmeste familie, den hjælp og rådgivning, som de er forpligtiget til?”

 

 

Svar:

 

Alle kommuner har pligt til at yde støtte til de børn og unge, der har et særligt behov for dette – det gælder også de børn og unge, der rammes af sorg, og som måtte have behov for hjælp og rådgivning.

 

Nogle af de børn og unge, der rammes af sorg, vil kunne få den nødvendige støtte indenfor deres eget netværk og fra omsorgspersoner, som de kender godt i forvejen. Andre børn og unge kan have behov for hjælp udefra som fx i form af sorggrupper, hvor de har mulighed for at tale med andre børn og unge, der står i en lignende situation.

 

Som det fremgår af svaret på spørgsmål nr. 246 (SOU Alm. del), så findes der ifølge Kræftens Bekæmpelse på landsplan ca. 182 sorggrupper for børn og unge. Disse fordeler sig på alle amter, dog er antallet af sorggrupper især højt i Nordjyllands Amt og Århus Amt.

 

Kommuner, der får kendskab til børn og unge, der har behov for særlig støtte, fordi de er ramt af sorg, har mulighed for at henvise disse børn og unge til sorggrupperne. Der skal dog i den enkelte sag ske en konkret vurdering af, hvilken form for støtte det enkelte barn eller den unge har behov for.

 

 

Forældremyndighedsindehaveren og unge over 15 år kan klage til det sociale nævn, hvis de mener, at kommunen ikke tilbyder den støtte, der er behov for.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Nina Eg Hansen