Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JLO/ J.nr. 642-408

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 29. maj 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 2. maj 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 187 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 187:

 

”Ministeren bedes, i forlængelse af SOU alm. del - bilag 232 og svaret på spørgsmål 137, oplyse, om ministeren er indstillet på at sikre de økonomiske rammer for denne type genoptræningstilbud frem til det punkt, hvor kommunerne er parat til at overtage ansvaret for samarbejdet omkring tilbuddet?”

 

 

Svar:

 

Som det fremgår af henvendelsen fra Dansk Arbejder Idrætsforbund til folketingets Socialudvalg, jf. bilag 232, tilbyder foreningen motion til blandt andre ældre. Det formodes derfor, at den type tilbud, der henvises til i spørgsmålet, vedrører motionstilbud i frivilligt regi og ikke genoptræningstilbud efter servicelovens § 73 a, stk. 1.

 

I min besvarelse af spørgsmål 137 har jeg anført, at kommunerne har en forpligtelse i forhold til tilbud om træning for personer med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. I forlængelse heraf kan jeg oplyse, at den kommunale træningsindsats efter serviceloven kan suppleres med de generelle og forebyggende aktiviteter, som kommunalbestyrelsen iværksætter eller giver tilskud til efter servicelovens § 65. Endelig kan den kommunale træningsindsats suppleres med idrætsaktiviteter, som udføres i frivilligt regi.

 

Kommunalreformen skaber klare økonomiske incitamenter for kommunerne til at prioritere den forebyggende indsats for borgerne i kraft af et øget ansvar for finansiering af udgifter til sygehusindlæggelse.

 

I forhold til samspillet mellem kommunerne og den frivillige verden er der med kommunalreformen skabt gode muligheder for at udvikle samarbejdet om etablering af tilbud om idræt og motion, fx gennem oprettelsen af frivilligcentre, etableringen af forebyggelses- og rådgivningscentre mv.

 

Med kommunalreformen mener jeg således, at der er skabt et styrket grundlag for en fortsat udvikling og lokal forankring af træningstilbud til ældre, både i kommunalt og frivilligt regi.

 

Der henvises i øvrigt til min tidligere besvarelse af spørgsmål 137.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Jakob Jensen