Minister for Ligestilling

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 3311

Fax. 3391 3115

E-mail [email protected]

 

TLP/ J.nr. D.2.3.10

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 2. maj 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. marts 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 152 -161 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 152:

 

”Er det ministerens opfattelse, at der i forbindelse med VM i Tyskland ikke forekommer handel med kvinder, og i bekræftende fald, hvad bygger ministeren denne antagelse på?”

 

 

Svar:

 

Jeg gør mig ingen antagelser om, at der ikke skulle forekomme handel med kvinder i Tyskland. Det jeg har anført i min besvarelse af SOU alm. del – spørgsmål 114 er, at jeg ikke har kunnet få bekræftet de oplysninger, som siger, at VM i Tyskland vil føre til en stigning i antallet af tvangsprostituerede på mellem 30.000 og 40.000 kvinder.

 

Jeg har, som det fremgår af min besvarelse af SOU alm. del – spørgsmål 149, kontaktet den danske ambassade i Berlin, som ikke kunne verificere tallet.

 

Samtidig vil jeg godt påpege, at jeg finder handel med kvinder helt uacceptabelt, uanset om det er 40.000 eller 10 kvinder, der er ofre for menneskehandel.

 

 

Spørgsmål nr. 153:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor oplysning om menneskehandel og tvangsprostitution i forbindelse med fodbold-VM i Tyskland til danske VM-rejsende ikke kan iværksættes, jf. SOU alm. del – svar på spørgsmål 114, når ministeren – blot først til efteråret – vil iværksætte en generel kampagne i hele landet, som skal sætte fokus på handlede kvinders situation?”

 

Svar:

 

Jeg mener fortsat, at det er en oplagt sag for kvindeorganisationer og NGO’er at tage op. Jeg har med glæde noteret mig, at der allerede nu er en god debat om, hvordan man, også som rejsende, har et ansvar og en forpligtelse i forhold til kvinder, som er handlet til prostitution.

 

Jeg er meget glad for, at der ved satspuljeforliget 2005 blev opnået enighed om at bevillige en mio. kroner til en kampagne, der skal sætte fokus på handlede kvinders situation. Kampagnen er aktuelt i EU-udbud med frist for afgivelse af tilbud den 1. maj 2006. Kampagnen er planlagt til afvikling i efteråret 2006. 

 

Der henvises derudover til min besvarelse af SOU alm. del – spørgsmål 114.

 

 

Spørgsmål nr. 154:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor VM i Tyskland med 32 deltagende lande og tilskuere fra endnu flere, herunder Danmark, er et internt tysk anliggende, jf. SOU alm. del – svar på spørgsmål 114?”

 

Svar:

 

Selvom prostitution er lovligt, er handel med kvinder til prostitution en forbrydelse i Tyskland. En forbrydelse, som finder sted på tysk jord. Derfor er det efter min vurdering et internt tysk anliggende at efterforske og retsforfølge bagmændene, samt tilbyde ofrene for kvindehandel de nødvendige sociale støtteforanstaltninger.  

 

Men jeg hilser den danske debat velkommen, og jeg er glad for den stigende interesse i befolkningen om kundernes ansvar. En debat, som regeringen skød i gang i 2003 med en kampagnen, som via go-cards og annoncer i dagspressen satte fokus på handlede kvinders vilkår.  

 

I øvrigt finder jeg det internationale samarbejde væsentligt, netop fordi handel med kvinder er en grænseoverskridende kriminalitetsform, som fordrer et samarbejde på tværs af landegrænser.

 

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 155:

 

”Ministeren bedes oplyse, om Danmark, efter ministerens opfattelse, har et medansvar for at forebygge tvangsprostitution og menneskehandel i forbindelse med store internationale sportsbegivenheder som eksempelvis OL og VM i Fodbold, også set i relation til at der ofte deltager både danske sportsfolk og tilskuere ved disse begivenheder?”

 

Svar:

 

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Justitsministeriet om et bidrag. Jeg vender tilbage med et endeligt svar, når høringsbidraget fra Justitsministeriet foreligger.

 

 

Spørgsmål nr. 156:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvordan ministerens afvisning af at ”føre nationale holdningskampagner rettet mod et lands interne anliggender”, jf. SOU alm. del – svar på spørgsmål 114, hænger sammen med Danmarks ratificering den 7. april 1983 af FN’s Konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder, hvor Danmark via artikel 6 forpligter sig på ”at hindre enhver form for handel med kvinder og udnyttelse ved prostitution”?”

 

Svar:

 

Jeg finder det internationale samarbejde omkring fremme af ligestilling og kvinders rettigheder, herunder bekæmpelse af handel med kinder meget væsentlig i bestræbelserne på at opnå ligestilling mellem kvinder og mænd, og for at forhindre og efterforske handel med kvinder.

 

Bl.a. derfor har Danmark også ratificeret FN’s Konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder. Ved ratifikationen har Danmark påtaget sig en forpligtelse til at implementere konventionens bestemmelser inden for landets grænser.

 

 

Spørgsmål nr. 157:

 

”Ministeren bedes, i forlængelse af svaret på SOU alm. del – spørgsmål 114, oplyse baggrunden for, at forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel og tvangsprostitution i forbindelse med fodbold-VM er at betragte som et internt tysk anliggende, når eksempelvis forebyggelse og bekæmpelse af hooliganisme i forbindelse med denne type begivenheder betragtes som et internationalt problem, og ikke blot som et internt problem for den arrangerende nation, og som derfor involverer mange forskellige både nationale og internationale myndigheder og organisationer?”

 

Svar:

 

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Justitsministeriet om et bidrag. Jeg vender tilbage med et endeligt svar, når høringsbidraget fra Justitsministeriet foreligger.

 

 

Spørgsmål nr. 158:

 

”Ministeren bedes oplyse baggrunden for, at ministeren afviser oplysninger om menneskehandel og tvangsprostitution i Tyskland til danske VM-rejsende, jf. SOU alm. del – svar på spørgsmål 114, når Europa-Kommissionen samtidig støtter oplysningskampagner, der har til formål at forebygge og forhindre trafficking (menneskehandel), jf. COM (2006) 92 final, p.7-8, 4.2 Elimination of trafficking in human beings, Key actions?”

 

Svar:

 

I  COM (2006) 92 Final, p.7-8, 4.2 Elimination of trafficking in human beings, Key actions , 2. bulit,  kommer Kommissinen med følgende anbefaling:

 

“ support Member States and NGOs in their efforts to eradicate gender-based violence, including customary or traditional harmful practices, by promoting awareness-raising campaigns, supporting networking, exchange of good practices and research, and by implementing programmes for victims as well as perpetrators, encouraging Member States to establish national action plans”.

 

De aktiviteter, som Kommissionen efterlyser i deres anbefaling, er aktiviteter som vi fra dansk side har sat i værk. Jeg er meget positiv overfor Kommissionens anbefalinger om bl.a. iværksættelse af kampagner. Jeg sætter i efteråret 2006 gang i en kampagne, netop rettet mod at skabe debat om handlede kvinders situation. Derudover skal det nævnes, at der fra regeringens side allerede er udarbejdet handlingsplaner på såvel bekæmpelse af kvindehandel som vold mod kvinder.

 

Jeg kan henvise til min besvarelse af SOU alm. del – spørgsmål 73 og 105, som i bilagene indeholder en status over implementeringerne af de respektive handlingsplaner.  

 

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 159:

 

”Vil ministeren, i lighed med flere europæiske politikere, herunder både den svenske justitsminister Thomas Bodström og den svenske ligestillings- og integrationsminister Jens Orback, forholde sig til problematikken omkring prostitution og menneskehandel i forbindelse med store internationale sportsbegivenheder?”

 

Svar:

 

Jeg har ingen aktuelle planer i den retning.

 

 

Spørgsmål nr. 160:

 

”Er ministeren enig med Formanden for Udvalget for Kvinders Rettigheder og Ligestilling i Europa-Parlamentet Anna Záborská i, at tvungen prostitution kræver handling både på europæisk og nationalt niveau, jf. vedlaget artikel fra Europa-Parlamentets nyhedsservice? I forlængelse heraf bedes ministeren oplyse, hvilke tiltag regeringen planlægger at tage initiativ til og/eller deltage i på europæisk niveau?”

 

Svar:

 

Jeg er helt enig. Bekæmpelse af handel med kvinder kræver dels en national indsats, men også en international indsats. Derfor deltager såvel Ligestillingsafdelingen som politiet i relevante samarbejdsfora i europæisk og nordisk/baltisk regi.

 

Under det danske EU-formandskab i 2000, var Danmark medarrangør af en konference i Bruxelles, hvor man bl.a. vedtog ”Bruxelles deklarationen”.

 

Det internationale samarbejde har stor vægt under handlingsplanen til bekæmpelse af kvindehandel. Ligestillingsafdelingen deltager i den nordisk/baltiske taskforce om kvindehandel. Der er gennemført en lang række studieture til udlandet for NGO’erne med henblik på at indsamle viden, og knytte kontakter til NGO’er i afsenderlandene. Der er etableret et ambassadenetværk, og Danmark deltager i nordisk-baltisk trafficking projekt, som gennemføres af den Europæiske Kvinde Lobby.

 

Handlingsplanen til bekæmpelse af kvindehandel udløber ved årets udgang. Der vil i efteråret 2006 blive gennemført en evaluering af handlingsplanen. Med baggrund i handlingsplanens konklusioner vil jeg overveje, hvordan det videre arbejde for at bekæmpe handel med kvinder skal struktureres.  

 

 

Spørgsmål nr. 161:

 

”Er det ministeren og regeringens opfattelse, at Danmark ikke skal deltage i den europæiske kampagne, der skal uddanne og informere den brede befolkning i spørgsmål om tvungen prostitution i tilknytning til store sportsbegivenheder, jf. vedlagte artikel fra Europa-Parlamentets nyhedsservice?”

 

Svar:

 

Europa-Parlamentets beslutning (B6-0160/2006) indeholder en anmodning om, at medlemmerne iværksætter en ”Rødt Kort” kampagne i forbindelse med VM i Tyskland.

 

Jeg henviser til min bevarelse af SOU alm. del - spørgsmål 114. Samtidig skal det oplyses, at PRO-Vejle og Reden Stop Kvindehandel deltager i kampagnen fra dansk side.  

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Vibeke Abel