Notat

10. oktober 2006

 

 

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 459 af 26. september 2006

Spørgsmål:

Vil ministeren i forlængelse af sin besvarelse af § 20-spørgsmål S 7137 af Morten Homann (SF) redegøre for, hvilke dele af datagrundlaget for opgørelsen af skatte­udgifterne, der er forældet, og hvorfor ministeren ikke ser sig i stand til at ud­arbejde et opdateret grundlag?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Skatteministeriet, der har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

”Grundlaget for de årlige skøn over udviklingen i skatteudgifter i Danmark er beskrevet i rapporten Skatteudgifter i Danmark udgivet af Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Skatteministeriet og Økonomiministeriet i oktober 1996.

Der er to væsentlige udfordringer i forsøget på at skønne over omfanget af skatteudgifter. For det første skal der dannes et referenceskattesystem, hvorfra afvigelser i skattesystemet kan måles. For det andet skal der etableres et datagrundlag.

En lang række af skatteudgifterne vedrører netop skattefritagelser eller skattelettelser i forhold til indkomster, udgifter og forbrug, hvorom der kun findes begrænsede regnskabsmæssige og statistiske oplysninger. Det ligger således i sagens natur, at skattemyndighederne ikke har samlede oplysninger om indkomster, der ikke beskattes.

De oprindelige skøn over skatteudgifternes størrelser var således i vidt omfang resultatet af et meget omfattende arbejde med at tilvejebringe datagrundlag samt modeller til estimering af de grundlag, der var fritaget eller lempet for i skatte- og afgiftslovgivningen.

Der har været tale om relativt omfattende modeller selv til beskrivelse af mindre dele af de samlede skatteudgifter. Typisk har flere forskellige statistiske kilder skulle kombineres for at få fordelt skatte- og afgiftsgrundlag på hhv. lempede eller fritagne og almindeligt beskattede aktiviteter. I nogle tilfælde har dette desuden skulle kombineres med fordelingsnøgler på f.eks. husholdninger og erhverv.

Siden det første skøn over skatteudgifterne er de oprindelige statistiske kilder gradvist blevet forældede. Det har ikke været muligt indenfor en rimelig ressourceanvendelse at foretage egentlige årlige reestimeringer af disse grundlag i forbindelse med præsentationen af skønnet over skatteudgifterne ved finanslovforslagets offentliggørelse. Der er således indtil forslaget til finansloven for 2006 primært sket en mere automatisk fremskrivning af de skatteudgifter, hvor det ikke har været muligt at hente oplysninger om grundlag mv. direkte hos skattemyndighederne. Det er nu vurderet, at grundlaget er blevet så usikkert, at en videreførelse ville forudsætte en helt ny og grundlæggende gennemgang af skatteudgiftsskønnene. De ressourcer, der er skønnet at skulle medgå hertil, er ikke fundet at stå mål med nytten heraf, og er følgelig ikke afsat.”