Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 409 af 7.september 2006.

(Alm. del).

 

Kristian Jensen

                                           /Thomas Larsen

                        


Spørgsmål: Skatteministeren bedes oplyse, om det er i overensstemmelse med skattestoppet, når en kommune omlægger dagtilbud fra fritidshjem til skolefritidsordningen, og dermed øger brugerbetalingen for børnepasning, samtidig bedes skatteministeren oplyse om det er i overensstemmelse med skattestoppet at øge indtægterne ved byggesagsbehandling, således som det er beskrevet i vedlagte pressemeddelelse fra Holstebro kommune.

 

Svar: Omlægning af dagtilbud fra fritidshjem til skolefritidsordning er udtryk for en lokal prioritering, som ikke er underlagt skattestoppet.

For så vidt angår gebyrerne vedr. byggesagsbehandling, så fremgår det af notatet ”Principper for gebyrpolitikken”, at:

 ”Regeringens gebyr- og brugerbetalingspolitik gælder principielt også for kommuner og amter. 

Kommuner og amter opkræver først og fremmest gebyrer, hvor hjemmelsgrundlaget er den nedskrevne (statslige) lovgivning. Denne lovgivning varetages af de respektive ressortministerier. Det er således de enkelte ministerier der har ansvaret for at skattestoppet og gebyrpolitikken overholdes for de statsligt regulerede gebyrer, der helt eller delvis opkræves af kommuner og amter. ”

Det fremgår endvidere af notatet, at gebyrer vedrørende byggesagsbehandling er et ikke-fiskalt gebyr. Det betyder, at de som udgangspunkt kan reguleres med omkostningsudviklingen, således at brugerbetalingsandelen fastholdes over tid. På det foreliggende grundlag er det ikke muligt at vurdere om den foreslåede regulering i Holstebro Kommune er i overensstemmelse hermed, men hvis de øgede indtægter ved byggesagsbehandling skyldes øgede omkostninger ved sagsbehandlingen, må reguleringen antages ikke at være i strid med skattestoppet.