Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 309 af 9. maj 2006.

(Alm. del).

 

Kristian Jensen

                                           /Lise Bo Nielsen

                        


Spørgsmål:

Vil ministeren kort redegøre for, hvorledes privatpersoners investeringer i investeringsforeningsbeviser beskattes i de øvrige nordiske lande?

 

 

Svar:

 

En gennemgang af de norske og svenske regler for beskatning af investeringsforeningsandele viser, at disse afspejler de almindelige regler om beskatning af selskaber, kapitalgevinster og udbytter, som gælder i de pågældende lande. En sammenligning af reglerne specielt for investeringsforeninger er derfor ikke den umiddelbare inspirationskilde til ny og forbedret lovgivning, som man umiddelbart skulle tro. Det har via internettet været muligt at få et rimeligt overblik over Norge og Sveriges regler. Det samme har ikke været muligt i forhold til  de øvrige nordiske lande. Det er derfor kun disse to landes regler, der gengives yderst kortfattet i det følgende. Gennemgangen omfatter også en kortfattet beskrivelse af de danske regler. Det sker for at gøre sammenligninger lettere.

 

Oversigt over Danmark, Sverige og Norges regler

 

Danmark

 

De almindelige regler

Afkast af aktier beskattes som aktieindkomst. Afkast af obligationer beskattes som kapitalindkomst. Der gælder forskellige skatteprocenter. Forskellen skyldes, at procenterne for beskatning af aktieindkomst også tager hensyn til selskabsskatten.

 

Udlodninger fra investeringsforeninger

  1. Hvis foreningen oplyser sin indkomst opdelt i aktieindkomst og kapitalindkomst beskattes den hos medlemmerne. Det gælder, hvad enten den udloddes eller ej.

Det er dog ikke alle aktieavancer, der skal oplyses og beskattes. I daglig tale kaldes disse foreninger ofte for udloddende, selvom dette er misvisende. De behøver ikke være udloddende.

  1. Uden disse oplysninger beskattes udbytte som kapitalindkomst

 

Avance på beviser i investeringsforeninger

Avance på aktiebaserede foreninger under A. beskattes som aktieindkomst. Avance på obligationsbaserede foreninger under A. beskattes som kapitalindkomst. Beskatning sker ved realisation af beviset.

Avance på foreninger under B. beskattes som kapitalindkomst. Beskatningen sker af årets kursstigninger efter et lagerprincip.

 

Investeringsforeningens selskabsskat

Foreningen er skattefri

 

Sverige

 

De almindelige regler

 

Efter svensk ret beskattes aktieafkast og afkast af obligationer med samme sats. Det gælder uanset, at selskaber beskattes.

 

Udlodninger fra investeringsforeninger

 

Udlodninger fra investeringsforeninger beskattes altid.

 

Avance på beviser i investeringsforeninger

 

Avance på investeringsbeviser beskattes efter realisationsprincippet og med samme sats som udlodninger.

 

Selskabsskat af investeringsforeningen

 

Investeringsforeningen beskattes ligeledes, men har fradrag for udlodninger. Det betyder, at foreningen for at blive skattefri er nødt til at foretage udlodninger, der modsvarer selskabets indkomst opgjort efter svenske regler. Udlodningerne skal altså følge svensk skatteret.

 

Norge

 
De almindelige regler

 

Fra 2006 gælder følgende:

 

Efter norsk ret beskattes aktieafkast og afkast af obligationer med samme sats. Det gælder, selvom der er selskabsskat. For at lempe dobbelbeskatningen selskab –aktionær er der et fradrag ved opgørelsen af det skattepligtige udbytte m.v. Det kaldes skærmningsfradraget. Det er kritiseret for at være utilstrækkeligt. Fradraget er beregnet, således at det svarer til afkastet af statspapirer med tre måneders løbetid. 

 
Udlodninger fra investeringsforeninger

 

Udlodninger fra obligationsbaserede investeringsforeninger beskattes altid. Udlodninger fra aktiebaserede investeringsforeninger beskattes, idet der dog gives det såkaldte skærmningsfradrag for at imødegå dobbeltbeskatningen af selskab og aktionær. Den dobbeltbeskatning, der tænkes på, er den faktiske dobbeltbeskatning mellem på den ene side selskab, der ejes af foreningen og på den anden side modtageren af udbytte fra foreningen.

 

Avance på beviser i investeringsforeninger

 

Avance på investeringsbeviser beskattes efter realisationsprincippet og med samme sats og skærmningsfradrag som udlodninger.

 

Selskabsskat af investeringsforeningen

 

Den aktiebaserede investeringsforening er skattefri. Det hænger formentlig sammen med, at selskaber generelt er skattefri af aktieudbytte m.v. Den obligationsbaserede investeringsforening beskattes, men har fradrag for udlodninger.

 

Sammenligning mellem Danmark, Sverige og Norge

 

Hovedkonklusionerne, der kan uddrages af en sammenligning, er følgende:

De svenske regler sondrer ikke imellem aktieafkast og obligationsafkast.

Det gør det muligt at undgå sondringen imellem aktiebaserede og obligationsbaserede investeringsforeninger. Det gør endvidere udlodningspligten enklere.

Udlodning af alle skattepligtige gevinster er en betingelse for skattefrihed i Sverige og i Norge. Noget tilsvarende er ikke tilfældet i Danmark. De danske regler på dette punkt betyder, at en forening ikke både er nødt til at overholde udlodningspligten i sit hjemland og i Danmark. Den kan nøjes med at overholde udlodningspligten i sit hjemland. Hvis den også ønsker at blive omfattet af reglerne ovf. under A om ”udloddende foreninger” efter dansk ret, skal den blot opfylde oplysningspligten i Danmark. Det illustrerer udmærket, hvorfor man kan tro, at der på sigt kan komme flere udenlandske investeringsforeninger til Danmark, hvis ellers det danske marked er stort nok.

Hverken de danske, svenske eller norske regler lægger vægt på, om der er beskatning af investeringsforeninger i de udenlandske investeringsforeningers hjemlande. Den byrde, der følger af, at faktiske udlodninger synes at være nødvendig for at undgå selskabsskat i Sverige og delvist også i Norge, kan en svensk eller norsk investeringsforening undgå ved at lægge sig i et ubeskattet udland. Tilsvarende omgåelsesmuligheder findes ikke i dansk skatteret.