Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-792-0147 Dok.: JOK40378 Besvarelse af spørgsmål nr. 89 af f 23. november 2005 fra Follllketingets ketingets Retsudvalg. Spørgsmål: ”Ministeren bedes snarest og inden forespørgselsdebatten den 9. december 2005 om overvågning give en oversigt over de udvalg og arbejdsgrupper, der i øjeblikket be- skæftiger sig med enhver form for overvågning eller drøfter udvidelse af myndighe- ders eller privates ret til overvågning eller udvidelse af politiets muligheder for ind- greb i meddelelseshemmeligheden, logning m.v.” Svar: 1. Justitsministeriet kan oplyse, at der kun er ét udvalg under ministeriets område, hvor der i øje- blikket indgår overvejelser om en udvidelse af adgangen til at foretage overvågning.   Udvalget om tv-overvågning blev således i efteråret 2004 anmodet om at overveje bl.a. spørgs- målet om en eventuel udvidelse af privates adgang til at foretage tv-overvågning, og i givet fald hvilke  rammer  der  bør  gælde  for  en  sådan  udvidelse.  Kommissoriet  for  udvalget  om  tv- overvågning vedlægges til orientering. 2.  Det  kan  endvidere  oplyses,  at  Justitsministeriet  den  24.  marts  2004  sendte  et  udkast  til  be- kendtgørelse  og  vejledning  om  telenet-  og  teletjenesteudbyderes  registrering  og  opbevaring  af oplysninger om teletrafik samt praktiske bistand til politiet i forbindelse med indgreb i meddelel- seshemmeligheden i høring hos en række myndigheder og organisationer m.v.   På baggrund af drøftelser med branchen blev der herefter nedsat en ekspertgruppe med deltagel- se af repræsentanter for IT- og telebranchen samt boligforeningerne med henblik på yderligere drøftelser af udkastet til bekendtgørelse og vejledning. Ekspertgruppen drøfter en række spørgs- mål i relation til den foreslåede logningsforpligtelse, herunder spørgsmål af mere teknisk karak- ter. Ekspertgruppen drøfter ikke en udvidelse af politiets muligheder for indgreb i meddelelseshem- meligheden, men alene hvorledes de bemyndigelsesbestemmelser, som er indeholdt i retsplejelo-
- vens  §  786,  stk.  4  og  5,  skal  udnyttes.  Bemyndigelsesbestemmelserne  i  retsplejelovens  §  786, stk. 4 og 5, blev indføjet i retsplejeloven ved lov nr. 378 af 6. juni 2002 (anti-terrorpakken). Justitsministeriet har ved brev af 30. september 2004 orienteret Folketingets Retsudvalg om ar- bejdet i arbejdsgruppen. 33 Justitsministeriet kan herudover oplyse, at en tværministeriel arbejdsgruppe i rapporten ”Det danske samfunds indsats og beredskab mod terror” (oktober 2005) er fremkommet med 49 anbe- falinger til styrkelse af det danske samfunds beredskab og indsats mod terrorhandlinger. Arbejdsgruppen er i anbefaling nr. 29 fremkommet med en anbefaling vedrørende kommunikati- onsscanning. Anbefalingen har følgende ordlyd: ”29... Arbejdsgruppen anbefaler, at der skabes den fornødne hjemmel i retsplejeloven til, at politiet i ganske særlige tilfælde situationer må foretage scanning af indholdet af telefonsamtaler eller anden tilsvarende kommunikation inden for et nærmere angi- vet område.” Regeringen offentliggjorde den 16. november 2005 en handlingsplan om terrorbekæmpelse. Det fremgår heraf bl.a., at Justitsministeriet vil anmode Strafferetsplejeudvalget om at overveje ar- bejdsgruppens anbefaling nr. 29, hvorefter regeringen vil tage politisk stilling.   Den tværministerielle arbejdsgruppe er i anbefaling nr. 33 (1) kommet med en anbefaling vedrø- rende kommunal tv-overvågning. Anbefalingen har følgende ordlyd: ”33. Arbejdsgruppen anbefaler, at der tilvejebringes mulighed for øget og forbedret tv-overvågning  af  centrale  pladser,  væsentlige  trafikknudepunkter  og  andre  steder, hvor der jævnligt færdes eller samles større menneskemænger: (1)     Arbejdsgruppen anbefaler, at der tilvejebringes hjemmel til, at kommuner efter forelæggelse for politiet kan foretage tv-overvågning på frit tilgængelige steder i kriminalitetsforebyggende øjemed.” Det  fremgår  af  regeringens  handlingsplan,  at  Justitsministeriet  vil  anmode  udvalget  om  tv- overvågning om at overveje anbefaling nr. 33 (1), hvorefter regeringen vil tage politisk stilling.   4. Justitsministeriet kan endelig oplyse, at ministeriet ikke umiddelbart er bekendt med, om der inden for andre ministeriers områder er nedsat udvalg eller arbejdsgrupper, der i øjeblikket be- skæftiger sig med overvågning.  
- Til brug for besvarelsen af Folketingets Retsudvalgs spørgsmål har Justitsministeriet imidlertid anmodet Socialministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at oplyse, hvorvidt der in- den for disse ministeriers respektive områder er nedsat sådanne udvalg eller arbejdsgrupper.   Disse ministerier har oplyst, at dette ikke er tilfældet.