Besvarelse af spørgsmål nr. 547 af 13. september 2006 fra Folketingets Retsudvalg (alm. del).
Spørgsmål:
         â€Ministerens kommentar udbedes til vedlagte henvendelse af 12/9-06 fra Foreningen af Danske Familieretsadvokater vedrørende forringelse af reglerne om fri proces.â€
Svar:
Henvendelsen fra Foreningen af Danske Familieretsadvokater vedrører bestemmelsen i retsplejelovens § 325, stk. 4 (som affattet fra den 1. januar 2007), om indtægtsgrundlaget og indtægtsgrænsen for samlevende i relation til de økonomiske betingelser for fri proces. Foreningen anfører, at denne bestemmelse er udtryk for en forringelse af reglerne om fri proces i forhold til de regler i bekendtgørelsen om fri proces, der gælder frem til den 1. januar 2007.
Justitsministeriet skal hertil bemærke følgende:
Fri proces er udtryk for, at det offentlige dækker en parts udgifter til at føre en civil retssag. Fri proces kan – både efter de nugældende regler og efter de regler, der træder i kraft den 1. januar 2007, jf. lov nr. 554 af 24. juni 2005 – som udgangspunkt gives til en person, der (1) skønnes at have rimelig grund til at føre proces, og (2) opfylder visse økonomiske betingelser.
Ved afgørelsen af, om en person opfylder de økonomiske betingelser for fri proces, anvendes indtægtsgrænser, der reguleres årligt. For ægtefæller og ugifte samlevende foretages vurderingen som udgangspunkt på grundlag af parrets samlede indtægter. Baggrunden herfor er navnlig, at samliv i et parforhold antages generelt at indebære et sådant personligt og økonomisk fællesskab, at udfaldet af en retssag må antages at have betydning for begge, jf. herved betænkning nr. 1113/1987 om advokatretshjælp, fri proces og retshjælpsforsikring mv. side 45-48.
Efter de regler, der gælder frem til den 1. januar 2007, skal der dog ikke lægges vægt på ægterfællernes eller de ugifte samlevendes samlede indtægter, men alene på ansøgerens indtægt, hvis der søges fri proces i en sag om ægteskab eller forældremyndighed, jf. § 2, stk. 6, i bekendtgørelsen om fri proces.
Efter retsplejelovens § 325, stk. 4, som affattet fra den 1. januar 2007 gælder alene, at der ikke skal lægges vægt på ægtefællernes eller de ugifte samlevendes samlede indtægter, hvis der søges om fri proces til en sag, hvor parret har modstående interesser. Fremover skal der således også i sager om ægteskab eller forældremyndighed lægges vægt på parrets samlede indtægter, hvis parret ikke har modstående interesser under sagen (f.eks. fordi der er tale om en sag mod en tidligere ægtefælle eller samlever).
Denne ændring er et led i den samlede modernisering af retsplejelovens regler om sagsomkostninger, retshjælp og fri proces, der blev vedtaget af Folketinget i sommeren 2005 på grundlag af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene), jf. lov nr. 554 af 24. juni 2005, der træder i kraft den 1. januar 2007 for så vidt angår retshjælp og fri proces, jf. også Folketingstidende 2004-05 (2. samling), tillæg A, side 5560. Baggrunden for ændringen er, at sager om ægteskab og forældremyndighed i relation til de økonomiske betingelser for fri proces bør behandles på samme måde som alle andre sager, således at der i alle typer af sager lægges vægt på ægtefællernes eller de ugifte samlevendes samlede indtægter, medmindre der søges om fri proces til en sag, hvor parret har modstridende interesser.
Dette må også anses for at være bedre i overensstemmelse med begrundelsen for, at vurderingen af, om en person, der lever i et parforhold, opfylder de økonomiske betingelser for fri proces, som udgangspunkt foretages på grundlag af parrets samlede indtægter, nemlig at samliv i et parforhold antages generelt at indebære et sådant personligt og økonomisk fællesskab, at udfaldet af en retssag må antages at have betydning for begge, jf. ovenfor. Dette må efter Justitsministeriets opfattelse i almindelighed også antages at gælde for sager om ægteskab og forældremyndighed.
Den samlede vurdering af parrets økonomiske forhold indebærer i øvrigt også – i modsætning til, hvad der gælder i sager om ægteskab og forældremyndighed frem til den 1. januar 2007 – at indtægtsgrænsen forhøjes, hvis ansøgerens ægtefælle/samlever har (sær)børn under 18 år, som bor hos eller i overvejende grad forsørges af denne.