Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 509 (alm. del) af 25. august 2006 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

          ”Ad samrådet 11/5-06 om erhvervsmæssig handel med hunde m.v., jf. ministerens talepapir til samrådet (alm. del – bilag 602).

 

          Hvilke overvejelser har ministeren gjort sig med hensyn til strafniveauet for overtrædelser af reglerne, og er ministeren enig i, at en markant straf er nødvendig for at få skabt den nødvendige respekt for reglerne?”

 

Svar:

 

Udkastet til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater vil blive udstedt med hjemmel i bl.a. dyreværnslovens[1] § 28, stk. 5. Denne bestemmelse fastsætter grænsen for strafniveauet i forskrifter, der udstedes med hjemmel i dyreværnsloven.

 

Det fremgår således af dyreværnslovens § 28, stk. 5, at der i forskrifter, der udfærdiges efter dyreværnsloven, kan fastsættes straf af bøde eller fængsel i indtil 4 måneder for overtrædelse af bestemmelser i forskrifterne.

 

Strafniveauet for overtrædelse af reglerne i udkastet til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater er fastsat i overensstemmelse hermed. Det følger således af bekendtgørelsesudkastets § 31, at overtrædelse af bestemmelserne i bekendtgørelsen straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder, medmindre højere straf er forskyldt i medfør af anden lovgivning.

 

Som jeg nævnte under samrådet i Folketingets Retsudvalg den 11. maj 2006, jf. alm.del – bilag 602, vil der med udstedelsen af bekendtgørelsen om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater foreligge en ajourført og ret detaljeret regulering af området for bl.a. erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde, og der vil efter min opfattelse ikke på nuværende tidspunkt være behov for yderligere skærpelser på området.

 

Derimod er der behov for, at håndhævelsen af reglerne styrkes, og et vigtigt element i den forbindelse er, at de håndhævende myndigheder, dvs. navnlig politiet og fødevareregionerne, sikres et samlet overblik over alle de regler, der regulerer indførsel, opdræt og salg af hunde.

                                                            

Dette er også baggrunden for, at Justitsministeriet i samarbejde med Fødevarestyrelsen vil udarbejde en vejledning til de kontrollerende myndigheder, hvori der vil blive givet en samlet oversigt over reglerne vedrørende indførsel, opdræt og salg af hunde.



[1] Lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005 med senere ændringer.