Besvarelse af spørgsmål nr. 488 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministerens kommentarer udbedes til Pantektor AB's brandudredning om branden om bord på Scandinavian Star, jf. REU alm. del - bilag 771, herunder til rapportens sammenfatning og forslag til plan for fortsat arbejde.”

 

Svar:

 

Den 13. juli 2006 oversendte Justitsministeriet ministeriets afgørelse af samme dato i sagen om Scandinavian Star til Folketingets Retsudvalg. Samme dag oversendte Justitsministeriet endvidere et notat om ministeriets behandling og vurdering af anmodningerne om genoptagelse af efterforskningen af branden på Scandinavian Star den 7. april 1990.

 

Det fremgår bl.a. af notatet (pkt. 1.1.), at det efter branden mellem regeringerne i Norge, Sverige og Danmark blev aftalt, at efterforsk­ningen i sagen skulle opdeles således, at de norske myndigheder efterforskede branden og dens umiddel­bare årsag, at de svenske myndigheder efterforskede brandslukningsarbejdet og de tekniske forhold på skibet, og at de danske myndigheder efterforskede skibets ejer- og forsikringsforhold samt skibets almindelige sødygtighed og overensstemmelse med den søretlige lovgivning.

 

Det fremgår endvidere af notatet, at den norske rigsadvokat ved skrivelse af 2. maj 2002 rettede henvendelse til Rigsadvokaten og oplyste, at en række personer havde begæret efterforskningen af sagen vedrørende Scandinavian Star genoptaget. Den norske rigsadvokat meddelte samtidig, at han havde truffet afgørelse om, at der ikke var grundlag for at genop­tage den del af efterforskningen, der blev varetaget af de norske myndigheder.

 

Den norske rigsadvokat oplyste endvidere, at en del af materialet i anmodningerne om genoptagelse var knyttet til ejer- og forsikringsforhold for Scandinavian Star, og at han havde fundet det hensigtsmæssigt, at de norske myndigheder ikke tog stilling til denne del af begæringen, da de bagvedliggende oplysninger om rederiet har været efterforsket af de danske myndigheder.

 

Rigsadvokaten besluttede den 28. januar 2005 ikke at genoptage den danske del af efterforskningen i sagen vedrørende Scandinavian Star.

 

På denne baggrund har Justitsministeriets behandling af sagen haft til formål at vurdere, om der er grundlag for at genop­tage efterforskningen vedrørende ejer- og forsikringsforholdene. Som det fremgår af Justitsministeriets notat (pkt. 1.2.), har ministeriet – i lighed med Rigsadvokaten – fundet, at der alene er grundlag herfor, hvis der samtidig er grundlag for at antage, at der herigennem vil kunne peges på en eller flere nulevende personer, der med rimelig grund kan mistænkes for overtrædelse af straffelovens § 180 om forsætlig brandstiftelse.

 

Herudover kan Justitsministeriet oplyse, at det undersøgelsesudvalg (Granskningsudvalget), som blev nedsat efter aftale mellem regeringerne i Norge, Sverige og Danmark, og som bl.a. skulle vurdere ulykkens årsag, skibets tekniske standard m.v., i 1991 afgav en rapport ledsaget af en lang række bilag. Det fremgår af Granskningsudvalgets rapport, at denne, for så vidt angår redegørelsen for brandens udvikling og konsekvenser, er udarbejdet på grundlag af en række undersøgelser foretaget af brandtekniske sagkyndige ved Dantest og Norges Branntekniske Laboratorium (SINTEF), ligesom der i det medfølgende bilagsmateriale er optrykt kopi af en række rapporter– herunder fotobilag – udarbejdet af bl.a. Dantest.

 

I Justitsministeriets vurdering af sagen er alle relevante akter blevet gennemgået og overvejet. Det drejer sig også om Granskningsudvalgets rapport samt de brandtekniske rapporter, der tidligere er udarbejdet i sagen.

 

Pantektor AB’s rapport giver mig ikke anledning til en ændret opfattelse af, om efterforskningen vedrørende ejer- og forsikringsforholdene skal genoptages.