Besvarelse af spørgsmål nr. 462 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren give en fortrolig redegørelse samt status på politiets efterforskning af brandattentat mod integrationsminister Rikke Hvilshøjs hjem, og herunder oplyse, om efterforskningen har inddraget folk fra den politiske højrefløj som mulige gerningsmænd, samt om og hvordan oplysninger fra PET har indgået i politiets efterforskning?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Politimesteren i Roskilde, der har oplyst følgende:

 

”Roskilde Politi har gennemført en omfattende efterforskning af brandattentatet mod integrationsminister Rikke Hvilshøjs hjem.

 

Efterforskningen har omfattet tekniske undersøgelser af gerningsstedet og undersøgelse af de elektroniske spor, som var efterladt af den udsendte e-mail, hvori afsenderen ”Grænseløse Beate” påtog sig ansvaret for brandattentatet. De elektroniske spor førte til afhøringer af personer med tilknytning til to internetcafeer og sigtelse mod og kortvarig varetægtsfængsling af en person, som efterforskningen i begyndelsen pegede på som mulig afsender af fornævnte E-mail; men som senere på baggrund af bekræftet alibi er udelukket som havende noget med attentatet at gøre. Roskilde Politis efterforskning har dækket alle mulige personer, der har kunnet inddrages i efterforskningen som muligt relevante herunder grupperinger på både højre- og venstrefløjen. Der er endvidere foretaget adskillige indgreb i meddelelseshemmeligheden i søgningen efter mulige gerningsmænd.

 

Med et efterforskningsmateriale, der andrager 18 fyldte ringbind, har Roskilde Politi indtil videre udtømt alle sine efterforskningsmuligheder for en opklaring af forbrydelsen.

 

Sagen fra Hillerød om trusler mod indenrigs- og sundhedsministeren har afstedkommet, at Roskilde Politi har rettet henvendelse til Hillerød Politi for at undersøge/diskutere muligt sammenfald. Der er på baggrund af det hidtil oplyste ikke grundlag for en sådan antagelse.”

 

Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har til opgave at overvåge, forebygge og modvirke foretagender, som må antages at rumme en fare for rigets selvstændighed og sikkerhed og den lovlige samfundsorden, herunder i første række de i straffelovens kapitel 12 og 13 omhandlede forbrydelser.

 

I sagens natur er det af hensyn til PET’s virksomhed ikke muligt at give nærmere oplysninger om tjenestens bistand til en konkret efterforskning.