Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 461 af 7. juli 2006 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 7. juli 2006 fra Mediatoradvokaterne vedrørende retsmægling/mediation, jf. REU alm. del - bilag 725.”

 

Svar:

 

I henvendelsen knytter advokat Jes Anker Mikkelsen som formand for Mediatoradvokater nogle kommentarer til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 428 af 22. juni 2006 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

I besvarelsen kommenterede Justitsministeriet et indlæg af advokat Jes Anker Mikkelsen i Børsen den 9. juni 2006. Henvendelsen af 7. juli 2006 vedrører en række af de problemstillinger vedrørende retsmægling, som også er rejst i indlægget i Børsen, herunder om der ved etablering af en permanent, landsdækkende ordning med retsmægling lægges op til en ”omvendt udlicitering”, hvor mæglingsopgaver, som i dag udføres af private, fremover skal være en offentlig ydelse. Advokat Jes Anker Andersen rejser endvidere spørgsmålet, om dommere bør virke som mæglere.

 

Justitsministeriet kan henholde sig til sin tidligere besvarelse. Af denne fremgår bl.a., at det grundlæggende formål med at indføre en permanent, landsdækkende ordning med retsmægling vil være at give parterne i sager, der allerede er indbragt for domstolene, en mulighed for – hvis de ønsker det – at søge tvisten løst på en anden måde end ved traditionel forligsmægling i retten, der bygger på de gældende retsregler, eller ved en dom.

 

En landsdækkende ordning med retsmægling vil ikke berøre parternes muligheder for at søge konflikten løst udenretligt, herunder ved mægling/mediation, som foretages af advokater eller andre private mæglere mv. En retsmæglingsordning vil således ikke indebære, at en opgave, som i dag løses af private, for fremtiden skal løses af det offentlige, men der er tale om, at parter i sager, som indbringes for domstolene, vil få en alternativ mulighed for at få løst deres konflikt på den mest hensigtsmæssige og tilfredsstillende måde.

 

Den nærmere udformning af en permanent landsdækkende ordning med retsmægling – herunder spørgsmålet om hvem der skal kunne fungere som retsmægler – overvejes for tiden af Retsplejerådet, som forventes at afgive betænkning herom i løbet af efteråret 2006. Retsplejerådets betænkning vil herefter blive sendt i en bred høring hos berørte myndigheder og organisationer mv. Først når betænkningen og høringssvarene foreligger, vil Justitsministeriet tage stilling til udformningen af et lovforslag på området.

 

Endelig fremgår det også af Justitsministeriets tidligere besvarelse, at Retsplejerådet har inddraget det foreliggende EU-direktivforslag om visse aspekter af mægling på det civil- og handelsretlige område i sit arbejde.