Besvarelse af spørgsmål nr. 450 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for opfølgningen på anbefalinger i rapporten fra Det Kriminalpræventive Råd "Fængsledes børn - en udsat gruppe" af februar 2005, herunder indhente udtalelser fra de ministerier, som er berørt af anbefalingerne.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Socialministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Foreningen af Politimestre i Danmark og Det Kriminalpræventive Råd.

 

Socialministeriet har oplyst følgende:

 

”Rapporten ”Fængslede børn – en udsat gruppe” kommer med en række anbefalinger til indsatsen i forhold til børn af fængslede. De fleste anbefalinger vedrører Kriminalforsorgens område, mens nogle delvist vedrører Socialministeriets område.

 

Rapporten påpeger nødvendigheden af, at kommunen gøres opmærksom på de børn af indsatte, som kan have behov for særlig støtte. Med en ny bekendtgørelse har kommunen fra 1. marts 2006 fået pligt til at koordinere handleplaner med Kriminalforsorgen for visse persongrupper (bekendtgørelse nr. 81 af 9. februar 2006). Fx vil der kunne stå i handleplanen, som sendes til kommunen, at en indsat har fået tilladelse til hyppigere udgang pga. mindreårige børn med problemer.

 

Herudover har ansatte i Kriminalforsorgen, politiet og fængselsvæsenet, ligesom alle personer der udøver offentlig tjeneste eller erhverv, ifølge § 35 i Serviceloven en udvidet underretningspligt i forhold til kommunen. Ifølge § 35 skal de ”underrette kommunen, hvis de under udøvelsen af tjenesten eller hvervet får kendskab til forhold, der giver formodning om, at et barn eller en unge under 18 år har behov for særlig støtte”.

 

I Lov om Social Service forpligtes kommunerne til at yde støtte til børn og unge, der har et særligt behov for dette. Hvis et barn af en fængslet har behov for særlig støtte, er det derfor kommunens pligt at tilbyde barnet den rette støtte. I følge Lov om Social Service § 40 er der bl.a. mulighed for at give familien praktisk, pædagogisk og anden støtte i hjemmet, familiebehandling, aflastningsordning, personlig rådgiver for barnet eller den unge, fast kontaktperson for barnet eller den unge og for hele familien mv.

 

Rapporten påpeger desuden, at anbragte børn kan have et særligt behov for støtte i forhold til at fastholde kontakten til en forælder i fængsel. I forlængelse af dette er der i Vejleding om særlig støtte til børn og unge tilføjet: ”En kontaktperson eller en personlig rådgiver kan være særligt relevant i visse situationer, f.eks. hvis barnet eller den unge oplever et turbulent anbringelsesforløb eller i forhold til et barn eller en ung med fængselsindsatte forældre, hvor der behov for ekstra støtte til, at kontakten til forældrene kan oprettes”. Kommunerne er dermed blevet gjort særligt opmærksomme på muligheden for at tilbyde denne børnegruppe en kontaktperson.

 

Rapporten påpeger desuden, at der er behov for at stille informationer til rådighed for børn af indsatte – fx i form af en hjemmeside. I forbindelse med satspuljeaftalen for 2006 har Socialministeriet givet støtte til oprettelse og vedligeholdelse af en hjemmeside for projekt SAVN - en forening for børn og pårørende til indsatte. Hjemmesiden indeholder informationer til børn og pårørende til indsatte og har desuden en brevkasse og en telefonlinje, der kan benyttes. Med satspuljebevillingen er der endvidere givet støtte til afholdelse af weekendophold for børn af fængslede.”

 

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst følgende:

 

”I Justitsministeriets besvarelse af 13. april 2005 af spørgsmål nr. 48 og 49 fra Folketingets Retsudvalg har Direktoratet for Kriminalforsorgen redegjort for de tiltag, som dels Else Christensens rapport ”Forældre i fængsel” fra 1999 og rapporten fra Det Kriminalpræventive Råd havde givet anledning til på daværende tidspunkt. Det nedenfor anførte skal ses i sammenhæng hermed.

 

1. Flere af anbefalingerne i rapporten drejer sig om information til de pårørende – det vil sige barnet og den ikke-fængslede forælder.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd har udarbejdet informationsmateriale rettet mod børn af indsatte. Denne information findes på forsiden af Kriminalforsorgens hjemmeside under ikonet ”For børn”. Det er skrevet i et sprog, der henvender sig til børn, og omhandler afsoningsforholdene i danske fængsler. Desuden er det angivet, hvor barnet kan rette henvendelse, hvis det ønsker at tale med nogen.

 

Herudover er der udarbejdet en folder, der henvender sig primært til barnets ikke-fængslede forælder. Folderen indeholder dels oplysninger om, hvor den voksne kan henvende sig for oplysninger, råd og vejledning. Folderen indeholder desuden råd til den voksne om, hvorledes man kan forholde sig til barnets spørgsmål om fængslingen, samt oplysninger om, hvor barnet kan henvende sig for hjælp, råd og vejledning. Folderne er sendt ud til fængsler og arresthuse i december 2005. Institutionerne er vejledt om at opstille papstativet med folderne i institutionens ventelokale for besøgende eller alternativt i besøgslokalet. Folderen er endvidere udsendt til politiet med henblik på udlevering ved anholdelser mv. samt til Landsforeningen af beskikkede forsvarer.

 

Herudover har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at den i 1999 igangsatte forsøgsordning med en anonym telefonrådgivning i 2004 fortsættes indtil videre. Ordningen evalueres løbende, og de seneste tal viser, at der er en stigning i antallet af henvendelser til pårørendelinjen – fra cirka 50 om måneden i 2003 til cirka 100 om måneden i 2006.

 

2. Rapporten indeholder endvidere anbefalinger om indretning af børnevenlige besøgsrum i Kriminalforsorgens institutioner.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man i november 2004 har fastsat minimumskrav for besøgslokalernes indretning. Det fremgår heraf, at disse skal fremstå lyse og venlige, og at der skal være et passende udvalg af legetøj, som efter institutionens vurdering er egnet til at stimulere kontakten mellem den indsatte og den indsattes børn.  I en række fængsler er der indrettet særlige legeområder (både udendørs og indendørs) til besøgende børn. I det nye lukkede fængsel Statsfængslet Østjylland etableres en besøgsafdeling med to besøgslejligheder, beregnet til at indsatte kan have besøg af familien i weekenden.

 

I efteråret 2005 blev et nyetableret familiehus på Pensionen Engelsborg taget i brug. Der er fem familielejligheder på 20 kvadratmeter med eget badeværelse, men fælles køkkenfaciliteter. Herudover er der fire enkeltværelser, der kan bruges af større børn eller afsonere med weekendbørn. Der vil i alt være plads til fem-syv voksne og otte børn. Formålet er at tage bedre hånd om belastede og udsatte familier, hvor en eller begge forældre skal afsone. Familiehuset sikrer, at barnet får stabil omsorg samtidig med, at der arbejdes målrettet med at hjælpe forældrene med deres problemer.

 

3. I relation til øget samvær mellem den fængslede og barnet har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at man med udgangspunkt i anbefalingerne i Else Christensens rapport ”Forældre i fængsel” i 2000 ændrede praksis for udgang til indsatte med mindreårige børn. Der vil således kunne gives tilladelse til hyppigere udgang – typisk weekendudgang hver 14. dag – i tilfælde, hvor problemer med mindreårige børn vil kunne afhjælpes ved hjælp af tilladelse til hyppigere udgang end normalt. Denne praksis er fortsat gældende, og det er direktoratets opfattelse, at ordningen er gavnlig for børnene.

 

4. Endelig har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at der i foråret 2006 på initiativ fra Institut for Menneskerettigheder, blev etableret et samarbejde omkring børn af indsatte, hvori blandt andet Direktoratet for Kriminalforsorgen, Kriminalpræventivt Råd, Røde Kors m.fl. deltager.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har således fortsat fokus på området, og der arbejdes løbende på at skabe bedre forhold for børn af indsatte.”

 

 

Foreningen af Politimestre i Danmark har oplyst følgende:

 

”Politimesterforeningen har tilsluttet sig, at politiet har en rolle i forbindelse med at udlevere folderen til sigtede og dennes pårørende. I øvrigt har politiet altid følt ansvar for at rådgive og hjælpe i forbindelse med anholdelser og fængslinger. Det er dog problematisk at tillægge politiet en egentlig social funktion i forhold til fængsledes børn og pårørende. Kriminalforsorgen – arresthuse og fængsler – er i den situation mere neutral og dermed bedre egnet til at håndtere personlige problemstillinger i forhold til den sigtede og dennes familie.”

 

Det Kriminalpræventive Råd har oplyst følgende:

 

”Siden rådets rapport blev udsendt har Det Kriminalpræventive Råd sammen med Direktoratet for Kriminalforsorgen udarbejdet et afsnit på Kriminalforsorgens hjemmeside henvendt til børn.

 

Rådet og direktoratet har derudover udarbejdet informationsmateriale til henholdsvis den fængslede/ægtefællen eller samleveren og til børnene i familien.

 

Politimestrene er orienteret om hjemmesiden og informationsmaterialet, og de er opfordret til at lade politiet udlevere informationsmaterialet til den voksne i hjemmet.

 

Endvidere har rådets kontaktpersoner i politikredsene fået tilsendt materialet, som kan anvendes ved møder med lærerne og forældre og evt. i den kriminalpræventive undervisning.

 

Rådet har informeret landets SSP-konsulenter om hjemmesiden og informationsmaterialet er endvidere sendt til alle landets SSP-konsulenter med en opfordring til at arbejde for lokale aftaler om, hvordan SSP-netværket skal reagere, når en forælder eller stedforælder fængsles – og hvordan skolerne skal reagere, når de erfarer, at en elevs far eller mor er kommet i fængsel.

 

Folderen til forældrene er udsendt til alle fængsler og arresthuse, ligesom den er sendt til Landsforeningen af Beskikkede Advokater til orientering.

 

Rådet har givet økonomisk og praktisk støtte til et privat initiativ, der blandt andet har udarbejdet hjemmesiden savn.dk, der retter sig mod pårørende.

 

Det Kriminalpræventive Råd og Kriminalforsorgen har drøftet forholdene for fængsledes børn.”