Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 411 af 6. juni 2006 fra Folketingets Retsudvalg

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministerens kommentar udbedes til vedlagte henvendelse vedrørende Svendborg Politi og fornyelse af jagttegn m.v.”

 

Svar:

 

Det følger af § 2 b i lovbekendtgørelse nr. 918 af 10. september 2004 om våben og eksplosivstoffer med senere ændringer sammenholdt med § 3 i bekendtgørelse nr. 449 af 9. juni 2005 om våben og ammunition mv., at jagttegn kun kan udstedes med samtykke fra politiet.

 

Samtykke til jagttegn kan ifølge våbenbekendtgørelsens § 36, stk. 1, kun gives til personer om hvis personlige forhold og hidtidige vandel, der ikke foreligger oplysninger, som gør det betænkeligt at imødekomme ansøgningen.

 

Ved vurderingen af de personlige forhold og hidtidige vandel må der efter Justitsministeriets opfattelse i særlig grad lægges vægt på, om den pågældende er straffet for drab, vold, røveri, voldtægt, ulovlig tvang, frihedsberøvelse, overtrædelse af straffelovens §§ 266 (visse trusler) og 252 (forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed) m.v. samt sager om overtrædelse af våbenlovgivningen. Der henvises herved til side 16-17 i betænkning nr. 966/1982 om en delberetning vedrørende en kontrolordning for glatløbede haglgeværer m.v.

 

Samtykke til udstedelse af jagttegn meddeles for et tidsrum svarende til jagttegnets gyldighedsperiode, jf. våbenbekendtgørelsens § 37, stk. 3. Samtykke efter våbenloven og våbenbekendtgørelsen kan ifølge våbenlovens § 2 f til enhver tid tilbagekaldes. Samtykke tilbagekaldes, hvis det skønnes, at betingelserne for samtykke til udstedelse af jagttegn ikke længere er til stede.

 

Tilbagekaldelse eller nægtelse af samtykke til udstedelse af jagttegn med henvisning til, at den pågældende er dømt i en straffesag for overtrædelse af straffelovens § 244, vil være i overensstemmelse med Justitsministeriets praksis.

 

Inddragelse af jagttegn begrundet i en dom for overtrædelse af f.eks. straffelovens bestemmelser om personfarlig kriminalitet skal ske administrativt på baggrund af en tilbagekaldelse af samtykket. Det er i den sammenhæng Justitsministeriets principielle opfattelse, at tilbagekaldelse af samtykke så vidt muligt skal ske i tidsmæssig nærhed af tidspunktet for afsigelsen af endelig dom.

 

Samtykke til jagttegn nægtes som udgangspunkt i en periode på fem år regnet fra tidspunktet for lovovertrædelsen. Der skal dog i alle tilfælde foretages en konkret vurdering, og afgørelsen er ikke til hinder for, at den pågældende på et senere tidspunkt – også inden der er forløbet fem år fra tidspunktet for lovovertrædelsen – på ny søger om udstedelse af jagttegn.

 

Sagen, der har givet anledning til Retsudvalgets spørgsmål, har været påklaget til Justitsministeriet, som den 16. marts 2006 har truffet afgørelse i sagen. Justitsministeriet har i sin afgørelse oplyst, at ministeriet ikke finder grundlag for at ændre Politimesteren i Svendborgs afgørelse.