Besvarelse af spørgsmål nr. 404 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Ekstra Bladet den 21. maj 2006 "Politichef vil have fixerum", herunder redegøre for, hvordan fixerum vil kunne forbedre politiets indsats mod narkokriminalitet.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Politidirektøren i København, der har oplyst følgende:

 

”Det skal indledningsvis understreges, at der i sådanne ”sundhedsrum” i givet fald alene vil kunne indtages lægeordinerede stoffer, og at Københavns Politi – hvis der oprettes et ”sundhedsrum” – vil kontrollere, om der indtages ulovlige stoffer på stedet.

 

Det er ikke Københavns Politis opfattelse, at politiets indsats mod narkotikakriminalitet på Vesterbro vil blive forbedret ved oprettelse af ”sundhedsrum” til narkomaner, ligesom det heller ikke kan antages at få betydning for politiets ressourceforbrug i forbindelse med narkokriminalitet.

 

Etableringen af sådanne ”sundhedsrum” vil ikke kunne stå alene, og der vil stadig være behov for et synligt politi i området til bekæmpelse af den narkotikakriminalitet og anden kriminalitet, der udspringer af et massivt narkotikamisbrug.

 

Det er derimod Københavns Politis opfattelse, at et ”sundhedsrum” utvivlsomt vil kunne medvirke til at reducere narkomanernes synlighed i området og medvirke til at begrænse generne for beboerne i området, herunder f.eks. færre glemte kanyler i opgange og baggårde.

 

Københavns Politi har fra initiativtagerne til forslaget om at oprette et ”sundhedsrum” til narkomaner fået oplyst, at behandlingssystemet efter initiativtagernes opfattelse vil få bedre mulighed for at komme i kontakt med nogle mennesker i en meget svær situation, idet misbrugerne, ud over deres afhængighed af narkotika, ofte har en meget dårlig almentilstand. Det forhold, at behandlingssystemet mere systematisk får adgang til en gruppe misbrugere, vil kunne øge antallet af narkomaner i behandling.”