UDENRIGSMINISTERIET

 

Udenrigsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 387 af 29. maj 2006 fra Folketingets retsudvalg (REU alm.del).

 

Spørgsmål nr. 387:

 

Ministerens kommentar udbedes til artiklen i BT 29/5-06: Syg dansker rådner op i Thai-fængsel m.fl.

 

Svar:

 

Sagen om den fængslede dansker i Thailand, som er omtalt i BT den 28. og 29. maj, indeholder en række følsomme personoplysninger. Af hensyn til den fængslede og de pårørende har ambassaden i Bangkok følgelig ikke kunnet videregive visse oplysninger om sagen til BT.

 

Udenrigsministeriet kan oplyse følgende om sagens generelle omstændigheder:

 

Hvis en dansker bosætter sig i et andet land, bliver vedkommende i sagens natur underlagt det pågældende lands retssystem. De danske myndigheder har ikke adgang til at påvirke andre landes straffesager, ligesom udenlandske myndigheder ikke kan udøve indflydelse på de danske myndigheders håndtering af straffesager.

 

Udenrigsministeriet bistår fængslede i udlandet og pårørende i Danmark, såfremt den fængslede ønsker det. I den omtalte sag har ambassaden løbende været i kontakt med den fængslede i Thailand og den fængsledes forsvarer. Ambassaden satte sig i kontakt med pårørende i Danmark på det tidspunkt, da den fængslede gav tilladelse hertil.

 

De danske ambassader aflægger besøg hos fængslede danskere, såfremt de fængslede ønsker det. Antallet af besøg hos de fængslede afhænger blandt andet af de praktiske muligheder. Over 20 danskere blev fængslet i Thailand i 2005, og på grund af de geografiske afstande i landet er det ikke muligt med hyppige besøg hos fangerne. Et besøg i eksempelvis det sydlige Thailand tager tre arbejdsdage. Det skal tilføjes, at ud over besøgene har ambassaden løbende været i skriftlig og telefonisk kontakt med fangen.

 

Ambassaden har løbende tilsendt den fængslede forsyninger af forskellig art, herunder vitaminpiller, samt videreformidlet mindre beløb til indkøb i fængslets butik af ekstraforplejning. Oplysningerne om fangens dårlige helbredstilstand i BT’s artikler stemmer ikke overens med de oplysninger, som fangen har givet ambassaden.

 

Det er korrekt, som anført i BT, at ambassadens bud bedrog den fængslede. Ambassaden har erstattet beløbet, og det meget beklagelige bedrageri har således ikke haft økonomiske konsekvenser for ham. I lyset af at strafudmålingspraksis i Thailand ligger langt over danske normer, besluttede Udenrigsministeriet ikke at politianmelde budet. Den danske Rigsrevision blev orienteret om sagen.

 

For godt ordens skyld kan oplyses, at Den fængslede blev den 2. juni 2006 løsladt mod kaution, som blev stillet af den fængsledes thailandske venner.

 Â