Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 338 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren tage initiativ til, at kendskab til lovgivningen på dette område fremover bliver en del af hotelpersonalets - særligt receptionisternes - uddannelse?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Undervisningsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Reglerne om erhvervsuddannelser findes i lov om erhvervsuddannelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 183 af 22. marts 2004. I henhold til lovens § 37 nedsættes der faglige udvalg for de enkelte uddannelser eller grupper af disse. Disse udvalg bestemmer inden for de i loven fastsatte rammer det nærmere indhold af de enkelte uddannelser, jf. lovens § 38.

 

De nærmere regler om receptionistuddannelsen er fastsat i bekendtgørelse nr. 455 af 10. juni 2005, som ændret ved bekendtgørelse nr. 1487 af 22. december 2005. Et af uddannelsens fag er branchejura, hvor eleven skal opnå indsigt i og arbejde efter de for branchen gældende love og regler, jf. bekendtgørelsens § 11, stk. 1, nr. 1.

 

Den nærmere udmøntning af faget fremgår af vejledning nr. 9135 af 17. marts 2006 til bekendtgørelsen om uddannelsen til receptionist. Eleverne skal bl.a. undervises i (citat) ”love og bestemmelser med relevans for hoteldrift til korrekt vejledning og betjening af kunder/gæster”.

 

Undervisning i straffelovens bestemmelser om forbud mod udlejning af værelser til erhvervsmæssig utugt (§ 229) må anses for at være omfattet af denne bestemmelse.

 

Den relevante arbejdsmarkedsuddannelse indeholder på tilsvarende måde bestemmelser om undervisning om lovgivningen på området.”