Besvarelse af spørgsmål nr. 294 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for udbredelsen af fænomenet "happy slapping" i landets politikredse, samt redegøre for i hvilket omfang de enkelte politikredse agter at medtage advarsler mod fænomenet i deres kriminalpræventive arbejde på skoler og i ungdomsklubber.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitichefen og Foreningen af Politimestre i Danmark.

 

Rigspolitichefen har oplyst følgende:

 

”Begrebet ”happy slapping”, der hidrører fra Storbritannien, anvendes typisk i forbindelse med voldsudøvelse, hvor flere unge mennesker i forening angriber andre unge med slag eller spark samtidig med, at hændelsen optages på video ved hjælp af en mobiltelefon. Videooptagelsen distribueres herefter i ungdomsmiljøer som underholdning.

 

Rigspolitichefen er ikke besiddelse af nærmere statistiske oplysninger om udbredelsen af fænomenet ”happy slapping” i landets politikredse. Det er imidlertid Rigspolitichefens indtryk, at der er tale om et begrænset antal sager, hvoraf de fleste er af mindre alvorlig karakter, idet enkelte sager dog har været af grovere karakter. Det kan i den forbindelse ikke udelukkes, at medieomtalen i nogen grad har medvirket til udbredelsen af fænomenet.

 

Politiet og Det Kriminalpræventive Råd er opmærksom på problemet og følger udviklingen på området med henblik på om nødvendigt at tilpasse den politimæssige og kriminalpræventive indsats.”

 

Foreningen af Politimestre i Danmark har oplyst følgende:

 

”Foreningen har anmodet landets politikredse om udtalelser til brug for foreningens udtalelse.

 

Foreningen har modtaget svar fra 48 politikredse.

 

Af svarene fremgår, at der i 15 politikredse, svarende til ca. 1/3, er kendskab til enkelte sager om happy slapping, d.v.s. sager, hvor en person udsættes for vold el. lign., og hvor voldsudøvelsen optages på video ved anvendelse af en mobiltelefon med videokamera.

 

I et mindre antal yderligere kredse er der kendskab til tilfælde, som ikke med sikkerhed kan karakteriseres som happy slapping.

 

Det fremgår således også af svarene, at der i ca. 2/3 af kredsene ikke er konstateret tilfælde af happy slapping.

 

Såvel i de 15 nævnte politikredse som i hovedparten af de øvrige kredse har politiet drøftet fænomenet i præventivt regi f. eks. i SSP-udvalg.

 

Sager om unge gerningsmænd på 15 år eller derover efterforskes som straffesager.

 

Man har i tilfælde, hvor unge under 15 år har været aktive, gennemført præventive samtaler med de pågældende. Man har endvidere efter behov drøftet problemet i relevante skoleklasser eller ungdomsklubber, hvilket ofte har fundet sted i forbindelse med drøftelser eller undervisning om mobning, trusler, dårligt sprogbrug m.v. via internettet eller mobilnettet som led i generelle præventive tiltag over for unge mennesker.

 

I nogle af de kredse, hvor fænomenet ikke er registreret, har man – oftest efter drøftelse med SSP-samarbejdsparter – fundet ikke at burde fokusere for meget på fænomenet for at imødegå, at mere systematisk omtale kunne give inspiration til unge mennesker til at gøre brug af happy slapping. Men samtidig er der i disse kredse opmærksomhed på emnet med henblik på hurtigt at kunne gribe ind præventivt.”