Bilag til forsvarsministerens skrivelse af 6. april 2006 |
(REU Alm.del-spørgsmål 282)
|
|
|
Ad ministerens svar på spørgsmål 193 om Kommissionens grønbog om europæisk program for beskyttelse af infrastruktur.
Ministeren bedes orientere udvalget om Kommissionens opsummering af høringen over grønbogen og oplyse, hvilke overvejelser denne giver ministeren anledning til.
Jeg har til brug for denne besvarelse anmodet Beredskabsstyrelsen om en udtalelse vedr. spørgsmålet.
Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst, at styrelsen først den 4. april 2006 har modtaget EU-Kommissionens høringsrapport over medlemsstaternes kommentarer til grønbogen vedr. et europæisk program for beskyttelse af infrastruktur (EPCIP). Jeg fremsender hermed til Retsudvalgets orientering en kopi af Kommissionens rapport om høringen over grønbogen.
Henset til, at Kommissionens høringsrapport netop er modtaget, har Beredskabsstyrelsen således foreløbigt kunnet forholde sig til Kommissionens mundtlige orientering ved et seminar for medlemsstaterne vedr. EPCIP, som afholdtes i Bruxelles den 9.-10. marts 2006.
Kommissionen beskriver medlemsstaternes generelle holdning til EPCIP som positiv.
For så vidt angår spørgsmålet om inddragelse af national kritisk infrastruktur i EPCIP peger Kommissionen på, at det generelt set ikke var et ønske blandt medlemsstaterne, at national kritisk infrastruktur skulle være en fuldt integreret del af EPCIP. Flertallet af medlemsstater har i følge Kommissionen tilsluttet sig, at medlemsstaterne burde have nationale programmer for kritisk infrastrukturbeskyttelse, men der havde været varierende holdninger til, hvor meget de nationale programmer burde bygge på EPCIP.
En række medlemsstater havde endvidere tilsluttet sig Kommissionens tanker i grønbogen vedr. et overvågningsorgan for kritisk infrastruktur i de enkelte medlemsstater, mens andre medlemsstater foretrak, at der blot var et nationalt kontaktpunkt for EPCIP. Der var gennem høringen ikke kommet en afklaring vedr. spørgsmålet om, hvorvidt EPCIP burde indebære lovgivning på EU niveau.
Beredskabsstyrelsen finder ikke, at Kommissionens opsummering i sig selv giver anledning til særlige overvejelser angående indholdet af EPCIP på nuværende tidspunkt, da der ifølge styrelsen er tale om en gentagelse af de synspunkter, som medlemsstaterne, herunder Danmark, tidligere har fremsat i de forberedende faser.
Beredskabsstyrelsen peger i den forbindelse på, at det danske høringssvar til Kommissionen, samt det af Danmark, Storbritannien, Sverige, Polen og Nederlandene udarbejdede non-paper vedr. EPCIP fremsendtes til Retsudvalget i forbindelse med min besvarelse af 24. februar 2006 af Retsudvalgets spørgsmål nr. 193 (Retsudvalget-alm.del).
Styrelsen afventer, at Kommissionen fremsender et forslag til program for EPCIP i begyndelsen af maj 2006, hvorefter det ifølge Kommissionen er hensigten, at programmet skal vedtages af Rådet i juni 2006.
Beredskabsstyrelsen finder videre, at Kommissionen har afsat meget kort tid mellem fremlæggelse af forslaget og vedtagelse. Styrelsen har derfor taget initiativ til at indkalde den danske koordinationsgruppe vedr. EPCIP (KG/EPCIP) til et møde kort efter, at programforslaget efter Kommissionens plan er fremlagt.
Beredskabsstyrelsen vil nu nærmere vurdere Kommissionens rapport. Såfremt dette giver anledning til fornyede overvejelser vedr. den danske holdning, vil Retsudvalget blive orienteret herom.
Jeg kan henholde mig til Beredskabsstyrelsens vurderinger, herunder, at Kommissionens høringsrapport ikke umiddelbart giver anledning til fornyede danske overvejelser i den forbindelse.